Deputaţii PAS, despre cazul Alexandru Rjavitin: Guvernul nu este capabil să asigure drepturile fundamentale ale cetăţenilor săi
alte articole
După întrevederea cu reprezentanţii Misiunii Promo-Lex, deputaţii Partidului Acţiune şi Solidaritate, Doina Gherman, Oazu Nantoi şi Mihai Popşoi, au decis să vorbească despre încălcarea drepturilor cetăţenilor Republicii Moldova în regiunea transnistreană şi anume despre cazul Alexandru Rjavitin.
„Am discutat despre cazul cetăţeanului Republicii Moldova, Alexandru Rjavitin, care, fiind înrolat în structurile paramilitare din stânga Nistrului, în august 2015, a reuşit să evadeze, acuzând grave abuzuri şi încălcări ale drepturilor sale. În decembrie 2019, Alexandru Rjavitin s-a întors în regiunea transnistreană, s. Pervomaisc, să-şi viziteze familia, iar la data de 18 decembrie 2019, în jurul orei 20:00, acesta a dispărut din propria locuinţă. Se presupune că acesta a fost răpit de către structurile de forţă ale administraţiei de la Tiraspol, şi acum este deţinut în Izolatorul de detenţie provizorie al miliţiei din Tiraspol”, a declarat Doina Gherman.
Mai mult decât atât, deputaţii PAS susţin că, în tot acest timp, reprezentanţii Guvernului nu au ieşit cu nicio reacţie oficială referitor la măsurile întreprinse, ceea ce arată, de fapt, că „Guvernul nu este capabil să asigure drepturile fundamentale pentru cetăţenii săi. Lipsa de transparenţă pe marginea acestui caz este extrem de îngrijorătoare, întrucât în loc să îşi informeze cetăţenii despre acţiunile întreprinse, acest Guvern tace mâlc”.
În acest context, Deputaţii PAS, au făcut vineri, 10 ianuarie, un demers, prin care solicită viceprim-ministrului pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, să intervină de urgenţă şi să întreprindă acţiunile necesare pentru a stabili locul unde se afă Alexandru Rjavitin.
Totodată, cei trei deputaţi au specificat că au solicitat şi documentarea detaliată a acestui caz particular, dar şi a fenomenului de înrolare forţată a tinerilor în structurile din stânga Nistrului.
De asemenea, aceştia s-au adresat şi Procurorului General, Alexandru Stoianoglo, cu aceleaşi solicitări şi să li se „comunice dacă acest caz ieşit din comun este în vizorul Procuraturii Generale”. În acest sens, deputaţii PAS au solicitat o întrevedere oficială cu reprezentanţii misiunii OSCE în Moldova, aşteptând totodată poziţia lor oficială.
Deputatul Oazu Nantoi a mai precizat că, „în stânga Nistrului este vorba de un regim care aplică torturi, şantaj, intimidări pentru a strangula orice urmă de opoziţie şi, în cazul dat, trebuie să fim foarte prudenţi cu ce se va întâmpla cu cetăţeanul Rjavitin din moment ce noi, deputaţii, lansăm acţiuni concrete”.
Nantoi a mai specificat că dacă se analizează toate deciziile CEDO în cazurile legate de violarea fundamentală a drepturilor cetăţenilor în stânga Nistrului, se vede clar că în toate dosarele este condamnată nu doar Rusia, dar şi Republica Moldova.
„Statul Republica Moldova s-a auto înlăturat de la această problemă fundamentală şi prioritară de respectare a drepturilor omului. De cine să fie garantate aceste drepturi? Când vedem că preşedintele Igor Dodon, la data de 3 noiembrie anul trecut, în Cetatea de la Bender, comemorează alături de Vadim Krasnoselski Ziua Unităţii Naţionale a Rusiei", a comentat Nantoi potrivit unui comunicat de presă PAS.