Macovei: În 14 iunie 1990, minerii au preluat puterea în Piaţa Universităţii şi au instituit politica ciomagului
alte articole
Anchetele care trebuiau să stabilească cine sunt cei care se fac vinovaţi de crimele comise la Mineriada din 13-15 iunie 1990 au fost blocate într-un mod nejustificat, motiv pentru care România a şi fost condamnată la CEDO în noiembrie 2012, a declarat europarlamentarul Monica Macovei.
"Este nevoie să se facă dreptate, pentru că au fost multe abuzuri şi ilegalităţi. În timpul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, ca procuror, am refuzat să emit mandate de arestare pentru manifestanţi. Au făcut-o însă alţi procurori. Ulterior, am decis scoaterea de sub urmărire penală a manifestanţilor, cărora le fuseseră întocmite dosare", a precizat Monica Macovei.
Fostul ministru al Justiţiei a făcut o serie de declaraţii pe marginea acestui subiect în cadrul documentarului "Anul 0 – Statul anchetează victimele mineriadelor" prezentat de postul de televiziune Digi 24.
"În 14 iunie 1990, minerii au preluat puterea în Piaţa Universităţii şi au instituit politica ciomagului. Au devastat clădirile unor facultăţi şi au arestat studenţii aflaţi înăuntru. I-au dus pentru audieri la câteva unităţi militare, de la Măgurele şi Băneasa. În total, peste o mie de oameni au fost ridicaţi de pe străzi. O echipă de procurori de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a fost trimisă la unitatea militară de la Măgurele pentru a începe audierile. Printre ei s-a aflat şi Petre Buneci, fost procuror la secţia Omoruri, acum avocat. (…) Petru Buneci a interogat cel mult 70 de persoane. Pe patru dintre acestea le-a arestat preventiv. (…)", a afirmat Monica Macovei.
La unitatea militară de la Măgurele a fost chemată şi Monica Macovei. Era pe atunci colegă cu Petre Buneci la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.
"Da, am fost chemată împreună cu alţi colegi şi sunt singura care nu a dat nici un mandat de arestare şi am refuzat să arestez pe oricine şi am spus că toată lumea este nevinovată, şi-au exprimat dreptul la demonstraţie, la libertatea exprimării, au strigat lozinici anti-comuniste, e normal şi trebuie să plece acasă. Mi s-a spus să plec eu acasă şi au rămas cei care au arestat. Nu mă interesează cum am fost văzută", a explicat Monica Macovei.
În iunie 1992, în calitate de şef birou al Parchetului Capitalei, Monica Macovei trimite un raport către Direcţia Procuraturii Militare, în care reclamă că la Unitatea de la Măgurele au fost făcute abuzuri şi arestrări ilegale.
"Cu ocazia examinării a 72 de dosare am constatat că în 38 de dosare persoanele cercetate au fost reţinute în sedii ale poliţiei, fără acte, între 3 şi 8 zile; în aceste cauze nu s-a dispus reţinerea, conform art. 143 din Codul de Procedură Penală, ci numai arestarea preventivă, act care a intervenit la sfârşitul intervalelor menţionate", arăta Monica Macovei în raportul respectiv.
Patru dintre anchetatori ar fi trebuit inculpaţi pentru lipsire de libertate, afirmă fostul procuror Monica Macovei. În total, 185 de oameni au fost arestaţi preventiv.
"Ei fuseseră arestaţi cu motivarea, citez: "au participat la demonstraţia ilegală şi antiprezidenţială din Piaţa Universităţii". Nicio infracţiune aici. Deci le-am dat soluţii de nevinovăţie totală şi curată acestor oameni. Eu am văzut un număr de dosare pentru 59 de persoane am constatat arestare nelegală şi am făcut acest raport, de fapt două rapoarte am făcut, printr-unul am cerut ca procurorii care au arestat ilegal să fie la rândul lor anchetaţi pentru arestare ilegală, lipsire ilegală de libertate se numeşte, şi doi, văzând dosarele, am constatat că au fost persoane reţinute fără niciun act, între 3 şi 8 zile", a precizat Monica Macovei, adăugând că au trecut 25 de ani de atunci şi nimeni nu a fost tras la răspundere.
"Da. Pentru crime mai pot fi traşi la răspundere, pentru omoruri. Pentru că în 2010 eu am scris legea care face ca omorul să fie imprescriptibil, adică să poată fi tras la răspundere cel care a omorât o persoană, oricând, indiferent de câţi ani trec. Deci cei care au omorât la revoluţie şi la mineriadă sau mineriade, pot fi traşi la răspundere. Atunci când ai victime, când ai oameni bătuţi, când ai oameni omorâţi, când ai locaţii distruse cum a fost Arhitectura sau sediul PNŢCD sau altele, nu se poate să n-ai vinovaţi. Pentru că faptele sunt reale, nu poţi să spui, n-am găsit vinovaţii. Pleacă acasă atunci, dacă nu eşti în stare. Nu se poate termina decât cu trimitere în judecată", a mai declarat, în cadrul domcumentarului respectiv, Monica Macovei.
Declaraţiile Monicăi Macovei vin în contextul în care fostul preşedinte Ion Iliescu şi fostul director al SRI, Virgil Măgureanu, au fost puşi sub urmărire penală în Dosarul Mineriadei din iunie 1990 pentru infracţiuni contra umanităţii.