Aliaţii NATO numesc China un "facilitator decisiv" al războiului Rusiei în Ucraina

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. (Getty Images)
Redacţia
11.07.2024

În cea mai dură mustrare adresată Beijingului, aliaţii NATO au calificat miercuri China drept un "facilitator decisiv" al războiului Rusiei împotriva Ucrainei şi şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la arsenalul nuclear al acestei ţări şi la capacităţile sale în domeniul spaţial, relatează AP News.

În comunicatul final, formulat într-un ton sever şi aprobat de cei 32 de membri NATO la summitul de la Washington, se evidenţiază clar că Beijingul devine un punct de interes pentru alianţa militară. Membrii europeni şi nord-americani, alături de partenerii lor din Indo-Pacific, consideră că preocupările comune în materie de securitate vin din ce în ce mai mult din partea Rusiei şi a susţinătorilor săi asiatici, în special China.

Beijingul a negat că sprijină eforturile de război ale Rusiei şi insistă că desfăşoară un comerţ normal cu vecinul său nordic.

În comunicat, ţările membre ale NATO au afirmat că Beijingul favorizează războiul prin "parteneriatul său fără limite" cu Rusia şi sprijinul său pe scară largă pentru baza industrială de apărare a Rusiei.

"Acest lucru sporeşte ameninţarea pe care Rusia o reprezintă pentru vecinii săi şi pentru securitatea euro-atlantică. Facem apel la RPC, în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite, cu o responsabilitate deosebită de a susţine scopurile şi principiile Cartei ONU, să înceteze orice sprijin material şi politic pentru efortul de război al Rusiei", se arată în comunicat, care se referă la China prin abrevierea numelui său oficial, Republica Populară Chineză.

Beijingul şi-a exprimat nemulţumirea faţă de interesul tot mai mare al NATO în Asia şi a cerut alianţei să stea departe de regiunea Asia-Pacific şi să nu incite la confruntare.

"NATO nu ar trebui să folosească China pentru a-şi justifica prezenţa în Asia-Pacific şi să încerce să perturbe dinamica regională. China este o forţă pentru pacea mondială, un contributor la dezvoltarea globală şi un apărător al ordinii internaţionale", a declarat marţi Lin Jian, purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

Australia, Noua Zeelandă, Japonia şi Coreea de Sud şi-au trimis liderii sau adjuncţii la summitul NATO de la Washington din această săptămână. Acestea sunt ţări partenere, nu membre, ale alianţei.

Danny Russel, fost asistent al secretarului de stat pentru Asia şi în prezent vicepreşedinte pentru securitate internaţională şi diplomaţie la Asia Society Policy Institute, a numit noua formulare a NATO "un pas extraordinar". El a subliniat că acest mesaj a fost consolidat în acelaşi comunicat prin avertismentul că Beijingul continuă să genereze "provocări sistemice" intereselor şi securităţii europene.

"Este un semn al eşecului încercării Beijingului de a se poziţiona între Rusia şi Europa de Vest şi cât de lipsită de substanţă este pretenţia sa de neutralitate. Încercările Chinei de a a diviza şi cuceri au produs, în schimb, o solidaritate remarcabilă între naţiunile-cheie din regiunile Euro-Atlantică şi Asia-Pacific", a declarat Russel.

La Washington, unde liderii ţărilor NATO s-au reunit în această săptămână pentru a marca cea de-a 75-a aniversare a Alianţei, preşedintele Joe Biden a declarat că NATO nu trebuie să rămână în urma Rusiei, care îşi intensifică producţia de arme cu ajutorul Chinei, Coreei de Nord şi Iranului.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat în cuvântul său de deschidere că Alianţa îşi va consolida parteneriatele în regiunea Indo-Pacific.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor