Alexandru Vişinescu, aşteptat marţi la audieri la Parchetul General

Torţionarul Alexandru Vişinescu, fostul comandant al închisorii comuniste de la Râmnicu Săr
Epoch Times România
17.09.2013

Torţionarul Alexandru Vişinescu, fostul comandant al închisorii comuniste de la Râmnicu Sărat, a fost citat de procurori să se prezinte marţi la Parchetul General, pentru a fi audiat în dosarul în care este acuzat de genocid.

Vişinescu a fost citat să se prezinte la audieri săptămâna trecută, dar avocatul său a transmis că este bolnav şi a înaintat procurorilor un bilet de trimitere la spital, astfel că aceştia au fost nevoiţi să amâne audierea.

El a părăsit spitalul unde a fost internat şi urmează să fie audiat, marţi, 17 septembrie la ora 10:00, de procurorii Parchetului General.

Locotenent-colonelul în rezervă va veni a doua oară la Parchet, după ce în ziua de 3 septembrie a răspuns pentru prima dată întrebărilor referitoare la perioada în care a condus ”Închisoarea tăcerii” în perioada 1956-1963.

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-au pus sub acuzare pe Alexandru Vişinescu pentru săvârşirea infracţiunii de genocid.

Alexandru Vişinescu este primul dintre cei 35 de torţionari identificaţi de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, împotriva căruia a fost depusă o sesizare penală pentru omor deosebit de grav, el fiind descris de foştii deţinuţi politici drept "un individ extrem de crud".

Potrivit investigaţiilor IICCMER, regimul de detenţie extrem de sever la care au fost supuşi deţinuţii politici la Râmnicu Sărat poate fi calificat drept unul de exterminare, prin raportare la condiţiile inumane de detenţie, care au dus în final la decesul unor deţinuţi politici aflaţi în executarea pedepselor privative de libertate în această închisoare:

"În perioada 1956-1963, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a supus colectivitatea reprezentată de deţinuţii politici încarceraţi în Penitenciarul Râmnicu Sărat la condiţii de existenţă sau tratament de natură să ducă la distrugerea fizică a acestora, prin acţiuni ce depăşesc cadrul legal (lipsa medicamentelor şi a îngrijirii medicale refuzul de a acorda asistenţă adecvată, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer către spitalele penitenciar, degradarea stării de sănătate a condamnaţilor prin lipsa hranei, lipsa încălzirii, pedepsele aplicate discreţionar şi abuziv deţinuţilor, condiţii de detenţie inumane, rele tratamente, bătaia şi alte violenţe, ignorarea adreselor şi sesizărilor formulate de către deţinuţi)", se scrie ]n în comunicatul de presă al Parchetului.

Alexandru Vişinescu are în prezent 89 de ani şi trăieşte în Bucureşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor