Alexandru Slusari: Kroll spune că peste jumătate de an, din miliardul furat vom recupera zero

Reprezentanţii Kroll au menţionat că doar 15-20 la sută din banii furaţi ar putea fi recuperaţi. În acest sens, deputatul Valeriu Munteanu a punctat că satisfacţia cetăţenilor constă doar în a-i vedea după gratii pe toţi cei implicaţi în frauda bancară, întrucât „banii oricum nu vor fi recuperaţi”.
Alexandru Slusari, vicepreşedintele Platformei Demntitate şi Adevăr
Alexandru Slusari, vicepreşedintele Platformei Demntitate şi Adevăr (The Epoch Times România)

Din discuţiile avute recent cu reprezentanţii companiei americane Kroll în Republica Moldova, preşedintele comisiei parlamentare de anchetă privind frauda bancară, Alexandru Slusari, a reţinut foarte clar că dacă autorităţile de la Chişinău mai întârzie încă jumătate de an cu investigaţiile, atunci suma recuperată va fi egală cu zero.

„Dacă acum repede ne apucăm să muncim în acest sens, noi avem şanse să recuperăm undeva la 15-20 la sută din toată suma furată”, a declarat Slusari în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

În context, deputatul Valeriu Munteanu a punctat că potrivit celor de la Kroll, 80 la sută din banii furaţi sunt oricum sunt pierduţi, iar satisfacţia cetăţenilor ar consta doar în a-i vedea după gratii pe toţi cei implicaţi în această schemă, întrucât „banii oricum nu vor fi recuperaţi”.

Totodată, Alexandru Slusari a adăugat că cei de la Kroll au mai anunţat că următoarea lor vizită la Chişinău o vor efectua când vor vedea că există voinţă politică reală pentru recuperarea banilor, ceea ce înseamnă că timp de patru ani în Moldova nu s-a întâmplat nimic în privinţa recuperării banilor furaţi din cele trei bănci, Banca Socială, Banca de Economii şi Unibank.

„La întâlnirea cu noi ei au spus franc că dacă în 2015 pe urmele fierbinţi ale furtului ar fi fost întreprinse măsurile necesare de a recupera banii, era posibil de a întoarce sume semnificative de bani, deşi nu 100 la sută.

Au trecut patru ani, Kroll, spre deosebire de autorităţile care au guvernat ţara până nu demult, era unicul organ care spunea mereu că vrea mai repede să fie recuperaţi banii, mai ales că au identificat şi beneficiarii finali. Guvernarea precedentă a sabotat totul”, a explicat preşedintele comisiei parlamentare de anchetă privind frauda bancară.

În acest context, expertul economic de la IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniţă, a specificat că dacă se dorea, în patru ani, Procuratura într-adevăr reuşea să vină să arate „noi avem pe rol 200 de dosare penale unde sumele care sunt investigate din sumad de un miliar de dolari constituie 700 de milioane, dintre care noi am reuşit să identificăm atâtea, informaţii care nu constituie secret de stat” şi aşteptată nu doar de toată societatea moldovenească, ci de întreg globul pământesc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe