Alexandru Rusu: Regulamentul intern al Radioului încalcă legea avertizorilor publici (video)
alte articole
Jurnaliştii Alexandru Radu şi Cătălin Gomboş au îndrăznit să acţioneze ca avertizori de integritate, vorbind în cadrul unei dezbateri Frontline Club despre campania de ştiri, dezbateri şi spoturi audio demarată de către toate posturile Societăţii Române de Radiodifuziune împotriva unei iniţiative parlamentare de modificare a Legii 41/1994 de funcţionare a SRTV şi SRR.
”Această campanie - numită Nu distrugeţi Radioul public. Eu sunt Radio România - a fost declanşată pe toate posturile naţionale şi teritoriale. Ea încălca interesul public şi era manipulatorie. Acum suntem cercetaţi noi, în loc să fie cercetată această campanie”, a explicat jurnalistul Alexandru Rusu în cadrul unei dezbateri organizate marţi de Frontline Club. El a precizat că directorul SRR voia să împiedice ca funcţia de preşedinte director general să fie înlocuită cu cea de preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general, ales în funcţia de proiect de management, prin concurs.
La rândul său, Cătălin Gomboş a arătat că această campanie încălca ”normele care ne sunt impuse în condiţii obişnuite, adică multitudinea şi pluralitatea surselor”. Ea a prezentat doar punctul de vedere al conducerii potrivit căruia nu este bine să se modifice legea 41. Mai mult, campania a fost amendată de Consiliul Naţional al Audiovizualului, în integralitatea ei, printr-o somaţie publică aplicată SRR. În loc să declanşeze o cercetare pentru a identifica cine a dispus şi conceput campania, Consiliul de Onoare al SRR a decis să-i cerceteze pe jurnaliştii care au semnalat derapajele profesionale şi legale în calitate de avertizori publici.
”Consiliul de Onoare ne-a cerut socoteală pe motiv că nu aveam aprobare să vorbim la dezbaterea Frontline, dar radioul public este public, iar noi am acţionat ca avertizori de integritate, conform legii. Regulamentul intern al SRTV încalcă această lege a avertizorilor publici, nr. 571 din 2004. Sunt în Radio România din 1990. Noi nu vrem să aducem prejudicii imaginii radioului, ci scopul nostru a fost de a stopa campania care făcea asta. Contribuabilul român plăteşte taxa Radio-TV pentru ca să fie informat corect”, a subliniat Alexandru Rusu.
Reamintim că recent Consiliul de Onoare al Societăţii Române de Radiodifuziune a început o procedură de cercetare împotriva a trei jurnalişti ai Radio România Actualităţi: Mira Gomboş, Alexandru Rusu, Cătălin Gomboş, iar mai multe ONG-uri au trimis preşedinţiei, guvernului şi Parlamentului o scrisoare deschisă, prin care acestea acuză o încălcare a dreptului la liberă exprimare.