Alexandru Darie, decorat în Franţa

(photos.com)
Bogdan Costea
02.10.2012

Regizorul Alexandru Darie, directorul Teatrului Bulandra din Bucureşti, a fost decorat cu Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler, de către Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa. "Este o mare onoare pentru mine", a declarat Alexandru Darie, care a descris distincţia ca fiind "o mică parte din ce înseamnă cultura română pentru sora noastră mai mare Franţa". "Acest premiu arată că România nu înseamnă numai acei cetăţeni ce au stârnit ironii la adresa noastră, ci şi atenţia faţă de artiştii care au dus spiritul francez în lume", a adăugat regizorul.

Alexandru Darie a mai spus că evenimentul oficial în cadrul căruia îi va fi decernată această distincţie va avea loc pe 28 octombrie, la Ambasada Franţei din Bucureşti.

Potrivit unui comunicat, titlul de Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor reprezintă un important omagiu adus personalităţilor ce se disting prin creaţia artistică de excepţie în domeniul culturii şi comunicării sau prin contribuţia esenţială adusă la răspândirea artelor şi literelor în Franţa şi în lume. Frederic Mitterand, ministrul francez al Culturii şi Comunicării, menţionează că acest ordin reprezintă una dintre principalele distincţii onorifice ale Republicii Franceze.

Alexandru Darie este un nume de marcă în peisajul teatral contemporan, un spirit viu care s-a impus în lumea artistică de peste trei decenii prin creaţii de anvergură, apreciate la superlativ în ţară şi în străinătate. Consacrarea internaţională s-a produs o dată cu spectacolul "Visul unei nopţi de vară", pe care publicaţia The Guardian l-a considerat a fi cea mai bună montare de la producţia cu acelaşi nume semnată de Peter Brook.

Din anul 2002, de când Alexandru Darie a preluat conducerea Teatrului Bulandra, i-a conferit acestuia un statut unic între teatrele din România, cu artişti de elită şi cu o dimensiune profund europeană, se spune în comunicat. În 2006 a fost ales preşedinte al Uniunii Teatrelor din Europa, ducând la bun sfârşit în 2011 două mandate consecutive la conducerea acestei prestigioase instituţii.

Sub conducerea lui Alexandru Darie, Uniunea Teatrelor din Europa cunoaşte o revigorare semnificativă, instituţii de marcă completând în mod fericit familia teatrelor europene: Teatrul Dramatic Iugoslav (Belgrad, Serbia), Teatrul Naţional al Israelului (Tel Aviv, Israel), Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, Schauspielhaus Graz (Graz, Austria), Teatrul Naţional al Greciei (Atena, Grecia), Teatrul Naţional din Praga (Cehia), MC93 Bobigny (Franţa), Teatrul Maly (Moscova, Rusia), Sfumato (Sofia, Bulgaria).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor