Alexandr Slusari solicită Maiei Sandu să includă pe ordinea de zi a CSS subiectul proprietăţilor R.Moldova în Ucraina
alte articole
Vicepreşedintele Parlamentului Alexandr Slusari, deputat al Partidului Politic Platforma Demnitate şi Adevăr, a făcut un apel către preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, solicitând includerea în ordinea de zi a următoarei şedinţe a Consiliului Suprem de Securitate a subiectului proprietăţilor Moldovei în Ucraina.
În context, parlamentarul de la Chişinău a ţinut să puncteze că situaţia în ceea ce priveşte administrarea bunurilor publice moldoveneşti în ţara vecină, mai ales pe fundalul atribuţiilor limitate ale Guvernului care nu poate opera remanieri de cadre, este mai mult decât gravă, reamintind doar câteva aspecte legate de problema în cauză:
1. Activele a două întreprinderi, cariere de extragere a zăcămintelor din Pervomaisc şi Cernăuţi practic, sunt pierdute. Apropo, din informaţie demnă de încredere aflăm că la cariera din Pervomaisc rezervele de granit sunt estimate pentru aproximativ 170 de ani;
2. Sanatoriul Moldova de 17.641 m2 amplasat pe aproximativ 5 ha, teoretic aparţine Republicii Moldova, iar practic se află în aer. Nu este clar ce autoritate publică centrală moldovenească actualmente gestionează acest obiectiv. În ţara vecină sanatoriul este scos la licitaţie în numele unei bănci ucrainene falimentare. Terenul adiacent este subiectul atacului raider din partea oamenilor din anturajul lui Andronache (deputat în Parlamentul RM, neafiliat politic, n.r.). Pe teritoriul sanatoriului activează mai multe companii, dar nu este clar cui achită acestea plata pentru locaţie.
3. Sanatoriul Moldova din Truscaveţ, la fel, are un statut juridic neclar, iar deputatul Platformei DA Chiril Moţpan nici până în prezent nu a primit vreun răspuns de la Agenţia Proprietăţii Publice pe problema administrării acestui obiectiv.
4. Un şir de baze de odihnă de pe litoralul din Ucraina se află în stare deplorabilă. Se urmăreşte falimentarea premeditată a acestora şi privatizarea la preţuri derizorii. Alte bunuri deja sunt expuse la vânzare la preţuri foarte reduse.
„Evident, nici Guvernul interimar şi nici Agenţia Proprietăţii Publice nu au o strategie de gestionare a patrimoniului moldovenesc din Ucraina. Mai mult ca atât, se vede clar că există o grupare criminală, protejată la cel mai înalt nivel la Chişinău, care, pe fundalul inacţiunilor autorităţilor abilitate, delapidează activele de sute de milioane, create de mai multe generaţii ale oamenilor din ţara noastră”, a concluzionat Alexandr Slusari.