Alegeri prezidenţiale în Serbia: Premierul Vucic cotat cu prima şansă
alte articole
Aproximativ 6,7 milioane de alegători eligibili din Serbia au de ales, în prima rundă a alegerilor prezidenţiale, între premierul actual Aleksandar Vucic din Partidul Progresiv Sârb (SNS) şi 10 candidaţi din opoziţie.
Sondajele de opinie arată în mod constant că Vucic va obţinând aproximativ jumătate dintre voturi. În cazul în care premierul îşi va asigura duminică cel puţin 50% dintre voturi, nu va mai avea loc a doua rundă electorală în 16 aprilie.
Rolul preşedintelui este în mare parte ceremonial, dar analiştii susţin că, dacă Vucic câştigă, acesta ar putea să îşi păstreze puterea numind un aliat loial din partidul său în funcţia de premier.
Criticii l-au acuzat pe Vucic de tendinţe autoritare în timpul campaniei, susţinând că el a preluat controlul asupra mass mediei din Serbia, care îi critică pe opozanţii premierului, iar aceştia nu primesc spaţiu pentru a răspunde acuzaţiilor.
Pe de altă parte, susţinătorii lui Vucic au declarat că el a menţinut ţara sub control într-o regiune tulburată. Premierul sârb a promis reforme economice şi sociale, încearcând să menţină un echilibru între aderarea ţării la UE şi relaţii bune cu aliatul tradiţional, Rusia.
Se estimează că doar câţiva candidaţi au şanse de a obţine peste 10% dintre voturi în alegerile de duminicăi. Printre ei se află studentul de 25 de ani, Luka Maksimovic, cunoscut sub numele de Ljubisa Preletacevic sau Beli, care ocupă locul doi în sondaje. Beli s-a făcut remarcat pe reţelele sociale publicând satire critice la adresa policitienilor sârbi, descriindu-i ca egoişti sau corupţi.
Sondajele de opinie au mai plasat în urma lui Vucic alte două figuri politice tradiţionale. Unul dintre ei este Vuk Jeremic, un fost ministru de Externe, care a candidat pentru funcţia de secretar general al ONU în 2016 şi a servit anterior în Adunarea Generală a ONU. Acum, Jeremic candidează ca independent, fiind sprijinit de unele grupuri de opoziţie de aripă dreaptă.
Un alt candidat este Sasa Jankovic, care a fost apreciat în calitatea de prim Ombudsman al Serbiei, înainte să renunţe la această poziţie pentru a concura în alegerile prezidenţiale. Jankovic, care candidează, de asemenea, ca independent, este susţinut de partide din opoziţie de stânga.
Opozanţii lui Vucic au solicitat acoperire media în timpul campaniilor electorale. Un grup de cercetare socială din Serbia a estimat că mass media mainstream a ţării a acordat premierului mai mult spaţiu publicitar decât lui Jeremic şi Vankovic la un loc.
O agenţie de securitate internaţională va gestiona procesul de votare pentru sârbii din Kosovo.
Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa a deschis patru secţii de votare în Kosovo pentru aceste alegeri. Chiar dacă Kosovo şi-a declarat independenţa de Serbia în 2008, aceasta din urmă încă consideră Kosovo o parte a teritoriului său.