Românii din R. Moldova aşteaptă la coadă să voteze. Cei din Spania şi Italia, mai puţin interesaţi

Sectii de votare
Sectii de votare (youtube.com)
Flori Mladin
25.05.2014

Cetăţenii din Republica Moldova care au şi cetăţenia română aşteaptă la coadă la Ambasada României de la Chişinău pentru a-şi exercita dreptul la vot la alegerile europarlamentare, pe când românii care locuiesc în Spania şi Italia nu s-au grăbit să voteze în prima parte a zilei.

Persoanele cu cetăţenie română din Republica Moldova "au manifestat un interes deosebit pentru vot încă de la primele ore ale dimineţii", au afirmat surse locale.

"S-au prezentat încă de la deschiderea urnelor. Sunt cetăţeni care doresc să-şi exercite dreptul la vot. La Ambasada României de la Chişinău, numărul celor care stau la coadă a depăşit 100, astfel că timpul de aşteptare este destul de mare". Totodată, numeroase persoane aşteaptă să voteze şi la secţia de votare de la Institutul Cultural Român din Chişinău.

Pe listele depuse de formaţiunile politice din România sunt şi 11 candidaţi din Republica Moldova.

Persoanele care sunt născute în Republica Moldova şi figurează pe listele româneşti sunt Veaceslav Şaramet (Alianţa PSD-UNPR-PC), Ana Guţu (PNL), Alexandru Leşco şi Mircea Lupan (PMP), Victor Ciumac (Noua Republică), Lucia Kurduza (PNŢCD), Gheorghe Triboi şi Alexandru Strâmbeanu (Forţa Civică), Alecu Reniţă, Andrei Dumbrăveanu (Partidul Verde).

La alegerile europarlamentare din 2009 au fost organizate 4 secţii de votare în Republica Moldova, toate fiind în Chişinău. La scrutinul de astăzi, numărul secţiilor de votare a fost dublat: la Chişinău este o secţie de vot la Ambasadă, două la Consulat şi una la ICR -, iar încă patru secţii funcţionează: una la Cahul, una la Ungheni şi două la Bălţi.

Franţa

Cetăţenii români de la Paris s-au adunat să voteze după ora 12.00 şi la Ambasada de la Paris. "Nu este ceva exagerat. Românii au ieşit de la slujbă, de aceea s-au adunat câteva zeci de persoane. Probabil că aceasta e o perioadă de vârf. Până acum, lucrurile au decurs normal", au comunicat surse diplomatice.

Spania

În Spania, unde trăiesc foarte mulţi români, aceştia nu au fost nerăbdători să meargă la vot. Preşedinta secţiei de votare 844 (Madrid 1), Ana-Maria Almăşan, a precizat că în capitala Spaniei sunt "condiţii perfecte", votul desfăşurându-se normal, fără niciun fel de incidente. Referitor la numărul alegătorilor care au votat până acum, Almăşan a precizat că "fluxul este unul obişnuit".

Nici la Consulatul României de la Ciudad de Real românii nu s-au grăbit să voteze. Şeful secţiei de votare de la Ciudad de Real a declarat: "Din ce mi-au spus autorităţile spaniole, mulţi români au decis să se înscrie în registrul spaniol de vot, prin urmare nu vor vota candidaţi români". În Ciudad de Real trăiesc cca 1.000 de români, iar în regiune sunt aproape 100.000.

Italia

Situaţia nu a fost mai bună nici în Italia, unde mulţi români au dorit să voteze candidaţi locali. "La primele ore participarea nu a fost atât de mare. N-am văzut printre români o dorinţă atât de puternică de a participa", a menţionat un român care trăieşte în Roma.

La aceste alegeri, un număr de 49.053 de cetăţeni români au fost radiaţi din listele electorale permanente din România, deoarece au ales să voteze pentru formaţiuni din alte state membre ale UE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor