Ala Nemerenco: Amendamentele Guvernului RM privind oferirea indemnizaţiei donatorului de plasmă - o incompetenţă mai rar întâlnită

Ala Nemerenco, expert in sănătate (europaliberă.org)
Tatiana Chiriac
01.12.2020

Guvernul de la Chişinău în loc să-și concentreze atenţia pe măsuri urgente de redresare a situaţiei, de reducere a vitezei de răspândire a infecţiei COVID-19, pe oferirea accesului liber și gratuit la tratament complet anti-COVID zecilor de mii de pacienţi ce rămân să se trateze la domiciliu, sau să aducă în ţară medicamentele lipsă (anticoagulantele, ba chiar și unele antibiotice), o face pe generosul și caritabilul, constată fostul ministru al Sănătăţii în cabinetul Sandu Ala Nemerenco.

Într-o postare pe pagina sa de socializare, aceasta menţionează că în ședinţa de Guvern de luni, 30 noiembrie, a fost aprobată pentru a fi trimisă în parlament iniţiativa legislativă de modificare a art.9 din Legea nr. 241/2008 privind donarea de sânge și transfuzia sanguină, propunându-se ca “donatorului de componente sanguine pentru tratamentul cu plasmă convalescentă a persoanelor infectate cu infecţia COVID–19 provocată de coronavirusul de tip SARS-cov-2 să i se acorde o indemnizaţie unică, mărimea, condiţiile și perioada de acordare urmând a fi stabilite de către Guvern.” Remunerarea propusă = 3000 lei.

Opinia fostului ministru al Sănătăţii privind proiectul de lege de o „incompetenţă mai rar întâlnită” dar şi despre plasma convalescentă prin două unghiuri diferite, ţine de următoarele:

„Legea 241 stipulează clar că donarea de sânge sau a componentelor de sânge este voluntară și nu se acordă contra plată, nici sub formă de bani, nici alt substituent al banilor. Deci, donarea este un act voluntar și neremunerat, iar încălcarea legii atrage răspundere, inclusiv penală. Articolul modificat se bate cap în cap cu multe alte articole din Legea 241.

Şi ce se va întâmpla cu donatorii de sânge? Pe ei cine-i plăteşte? Ei nu salvează vieţi? Vă daţi seama ce inechitate şi ce cutie a Pandorei se deschide? Prin această modificare se răstoarnă toate principiile de donare de sânge și se pune donarea pe picior larg de cumpăr/vând.

Iar acum puţin despre tratamentul cu plasmă convalescentă. Cu regret, cu riscul că unii clinicieni nu vor fi de acord ce scriu aici, trebuie să cunoaştem că ultimele cercetări sunt puţin încurajatoare cu referire la efectul miraculos al plasmei.

Plasma este partea lichidă, limpede, puţin gălbuie a sângelui care transportă celulele roşii şi albe din sânge şi trombocitele prin tot corpul. După o infecţie suportată, plasma conţine adesea anticorpi generaţi de sistemul imunitar. Astfel, ea poate fi recoltată de la persoane care şi-au revenit după o boală infecţioasă şi transfuzată la pacienţi care luptă împotriva ei.

Această terapie cu plasmă convalescentă a fost utilizată în timpul pandemiei de gripă spaniolă din 1918, precum şi în timpul unor urgenţe de sănătate publică globală mai recente, precum SARS sau Ebola. Diferite studii din întreaga lume cercetează în prezent dacă plasma convalescentă ar putea ajuta la reducerea deceselor şi a complicaţiilor grave de la Covid-19, iar cel mai mare studiu controlat randomizat a avut loc recent în Marea Britanie pe un eşantion de 38.160 participanţi, dintre care la 36.081 participanţi li s-a transfuzat plasmă.

Concluziile studiului sunt următoarele (le redau exact): “Nu suntem siguri dacă plasma colectată de la persoanele care s-au recuperat de COVID-19 este un tratament eficient pentru persoanele spitalizate cu COVID-19 şi dacă plasma convalescentă influenţează numărul efectelor nedorite grave. Aceste descoperiri ar putea fi legate de progresia naturală a bolii, de alte tratamente sau de plasma convalescentă.” Rezultatele studiului au fost publicate în cele mai renumite reviste ştiinţifice ca Cochrane, BMJ etc.

Este necesar de menţionat că 9 dintre alte studii realizate în lume nu au avut un grup de control, dar în cadrul lor s-au urmărit efectele nedorite înregistrate în urma transfuziei. Alte studii au relatat că efectele transfuziei sunt minime şi acest tip de tratament are o fereastră de aplicare de doar 44 ore de la debutul cazului grav. Iar într-un alt studiu, realizat tot de curând în 39 spitale din India, plasma convalescentă nu a redus decesele la pacienţii cu Covid-19 şi nici nu a împiedicat boala moderată să devină severă.”

În concluzie, Ala Nemerenco - despre care Maia Sandu a declarat că după învestirea sa, acesta va fi numită consilier prezidenţial - a ţinut să sublinieze că medicina este o știinţă bazată pe dovezi, iar nimic neprobat nu poate deveni dogmă. „Sper ca deputaţii să fie foarte atenţi ce votează.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor