Al Shabaab ucide 147 de oameni la Universitatea din Kenya
alte articole
Patru membri înarmaţi ai grupului militant islamic Al Shabaab au atacat joi o universitate din Kenya şi au ucis cel puţin 147 de oameni, fiind cel mai grav atac pe pământ kenyan de la bombardarea Ambasadei americane în 1998.
Asediul a durat peste 15 ore după ce militanţii au pătruns înainte de ivirea zorilor în campusul Universităţii Garissa, cruţând studenţii musulmani şi luând mulţi ostatici din rândul studenţilor creştini, conform Reuters.
Şeful poliţiei kenyene Joseph Boinet a declarat că atacatorii au tras la întâmplare după ce au intrat în campusul universităţii.
Politia şi soldaţii au înconjurat campusul şi au schimbat focuri cu atacatorii pe parcursul zilei. Cel puţin 79 de oameni au fost răniţi şi mulţi au fost transportaţi în Nairobi, a declarat Centrul kenyan pentru dezastre naţionale.
Ministrul kenyan de Interne Joseph Nkaissery a declarat că patru bărbaţi înarmaţi şi “blindaţi” cu explozibili s-au aflat în spatele atacului. Cei patru terorişti au fost ucişi de forţele de ordine, a adăugat Nkaissery.
Al Shabaab, care a desfăşurat un atac mortal asupra mall-ului de cumpărături Westgate din Nairobi în 2013, ucigând 67 de oameni, şi-a asumat răspunderea pentru raidul asupra campusului din Garissa, un oraş situat la 200 km de graniţa somaleză.
Grupul militant are legături cu Al Qaeda şi a desfăşurat mai multe raiduri pe pământul kenyan după ce Nairobi a trimis soldaţi kenyeni care să lupte cu militanţii în Somalia.
Statele Unite au condamnat atacul şi au oferit Kenyei ajutor pentru lupta împotriva Al Shabaab.
Autorităţile kenyene au oferit o recompensă de 215.000 USD pentru informaţii care duc la arestarea unui bărbat numit Mohamed Mohamud, implicat în acest atac.
Al Shabaab, care doreşte să impună propria sa versiune dură a legii Sharia, a separat musulmanii de creştini în câteva dintre raidurile sale precedente din Kenya, susţine Reuters.
Raidurile sale repetate, alături de atacurile asupra bisericilor comise de către grupurile islamiste interne, au tensionat relaţiile amiabile dintre comunităţile musulmane şi creştine din Kenya.
Ucigând peste 200 de oameni în Kenya în ultimii 2 ani, Al Shabaab a îngenuncheat de asemenea şi industria turismului.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.