Victor Ciobanu despre apelul lui Năstase către Sandu: Ţine de domeniul science fiction

Victor Ciobanu
Victor Ciobanu (Epoch Times România)

Solicitarea liderului Partidului Politic Platforma Demnitate şi Adevăr (PPPDA), Andrei Năstase, adresată preşedintei Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, de renunţare la cursa electorală pentru alegerile prezidenţiale din 1 noiembrie este „fantezistă”, consideră comentatorul politic Victor Ciobanu, potrivit căruia studiile la care face trimitere Năstase „nu există”.

Ciobanu a menţionat pentru COTIDIANUL că partea ce ţine de reconstituirea Blocului ACUM şi stabilirea unei liste comune în eventualitatea desfăşurării alegerilor parlamentare anticipate este „constructivă”, însă a ţinut să amintească, în acelaşi timp, despre „atitudinea precedentă ostilă a activiştilor DA faţă de PAS”.

„A doua parte este fantezistă. Năstase face trimitere la studii sociologice. Nu există asemenea studii şi îmi pare rău că domnul Năstase repetă tot ce au făcut politicienii moldoveni precedenţi: cele care le convin sunt sondaje bune, care nu – nu. El spunea anterior că nu ia în calcul sondajele. Dacă le ia, să le ia pe cele veridice, nu propagandistice”, a specificat Ciobanu.

Cât priveşte promisiunea lui Andrei Năstase de a o desemna pe Maia Sandu într-o funcţie „centrală”, analistul politic o califică a fi „de domeniul science fiction”, explicând că „alegerile vor arăta foarte clar că lupta se duce între Dodon şi Sandu”.
Amintim că joi, 15 octombrie, preşedintele PPPDA i-a propus Maiei Sandu:

- Revenirea PAS în cadrul Blocului ACUM în vederea consolidării forţelor pro-europene, stabilirea unei liste comune pentru alegerile parlamentare anticipate;

- Îi solicit doamnei Maia Sandu să pună preţ cu adevărat pe cauza noastră naţională şi să renunţe la cursa electorală pe care, conform tuturor analizelor sociologice, nu o poate câştiga în faţa lui Igor Dodon. În egală măsură, îi solicit să mă susţină, cu sinceritate şi maximă implicare, pe măsura implicării mele şi a colegilor mei din Platforma Demnitate şi Adevăr asumată în campania electorală din toamna anului 2016;

- Mă angajez public ca imediat după câştigarea alegerilor prezidenţiale, având în vedere că cetăţenii Republicii Moldova şi-au dat votul pentru un proiect de ţară modern, de respiraţie europeană, voi demara procedurile legale şi constituţionale prin care să constituim o majoritate parlamentară cu desemnarea doamnei Maia Sandu în una din funcţiile centrale ale statului.

Totodată, precizăm că purtătoarea de cuvânt PAS, Aurica Jardan, a declarat pentru COTIDIANUL că formaţiunea nu comentează apelul făcut de către liderul Platformei DA.