Agricultorii din Brăila şi Vrancea cer instituirea stării de urgenţă
alte articole
Agricultorii de la două asociaţii din judeţele Brăila şi Vrancea au cerut ministerului de resort instituirea stării de urgenţă din cauza suprafeţei mari de culturi afectate de secetă.
Asociaţia Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice din Vrancea a atras atenţia că cele mai afectate sunt culturile de porumb şi floarea-soarelui care sunt compromise iremediabil. Pagubele sunt de ordinul zecilor de miliarde de lei.
"Nu prea am fost înţeleşi, domnul ministru a spus că încearcă să instaleze starea de urgenţă în România şi că ia măsuri de contracarare prin diminuarea preţului la energie, dar seceta e instalată în Vrancea de două luni cu mare intensitate. Totul e compromis la floarea-soarelui şi porumb, nu mai putem salva nimic. Suntem neputincioşi, aveam culturi la care speram să obţinem maximum de producţie. E mult prea târziu să mai facem ceva. Nici să tocăm porumbul ca masă verde să-l dăm animalelor. Care animale, cine mai are animale, cine are interes pentru aşa ceva, practic e pierdere totală", a declarat preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice Vrancea, Constantin Bazon.
Agricultorii se plâng că au investit sume mari în instalaţii de irigat, dar nu le pot folosi pentru că nu e apă în canale şi nici nu e pompată din alte zone.
Zeci de mii de hectare compromise şi în Brăila
Asociaţia Producătorilor Agricoli din Brăila a cerut şi ea decretarea stării de urgenţă, după ce seceta a compromis recoltele pe zeci de mii de hectare.
"Situaţia e catastrofală şi solicităm stare de urgenţă în agricultură, nu ştiu în alte judeţe cum e, dar la Brăila cu toate că se irigă circa 50.000 de hectare în Insula Mare a Brăilei şi în restul judeţului vreo 20.000 de hectare, temperaturile de 60 de grade la soare şi 40 de grade la umbră n-au lăsat nici albinele să polenizeze, nu fructifică, iar masa vegetativă care va rămâne nu avem zootehnie ca s-o folosim", a declarat Steluţa Duţu, reprezentant al Asociaţiei Producătorilor Agricoli Brăila.
Peste 35.000 hectare cultivate cu grâu sunt în prezent calamitate, producţia medie estimată fiind de maximum două tone de grâu la hectar. Zonele cele mai afectate sunt situate spre graniţele judeţului Brăila, unde costurile cu irigaţiile sunt mai mari.