Open Society Foundations promite că va rămâne în Ungaria în ciuda planurilor de suprimare a ONG-urilor lui Soros

Open Society Foundations a promis că va continua să opereze pe teritoriul Ungariei în ciuda planurilor partidului de guvernare al ţării de a submina ONG-urile finanţate de către George Soros.
Miliardarul american George Soros. (Captură Foto)
Andrei Popescu
12.01.2017

Ungaria plănuieşte să folosească “toate instrumentele avute la dispoziţie” pentru a “înlătura” ONG-urile finanţate de Soros, care “servesc [obiectivelor] capitaliştilor globali”, a declarat reporterilor, marţi, Szilard Nemeth, vicepreşedinte al partidului ungar de guvernământ Fidesz.

“Simt că există o oportunitate pentru acest lucru, pe plan internaţional”, ca urmare a alegerii lui Trump, a declarat Nemeth, fiind citat de serviciul ungar de ştiri de stat MTI.

Legiuitorii ungari vor începe să dezbată un proiect de lege pentru a permite autorităţilor să verifice directorii de ONG-uri, conform agendei legislative a Parlamentului din Budapesta.

Open Society Foundations (Fundaţia pentru o Societate Deschisă) a răspuns miercuri la campania de suprimare planificată de Budapesta, afirmând că va rămâne pe loc şi va continua să lucreze pe teritoriul Ungariei.

Open Society Foundations va continua să lucreze în Ungaria în ciuda opoziţiei guvernamentale faţă de misiunea noastră privind societăţi mai corecte, mai responsabile”, a declarat preşedintele organizaţiei, Christopher Stone, pentru Bloomberg News.

“În Ungaria şi în întreaga lume suntem mai concentraţi ca niciodată pe colaborarea cu grupurile locale pentru a întări practica democratică, drepturile şi justiţia”, a adăugat Stone.

Premierul ungar Viktor Orban, care, în mod ironic, a primit burse şcolare finanţate de Soros pentru a studia în universităţi britanice, şi-a făcut publice planurile de a construi ceea ce el numeşte un “stat închis”, similar cu Rusia şi Turcia.

“Nu cred că apartenenţa la Uniunea Europeană ne împiedică să construim un nou stat închis bazat pe fundaţiile naţionale”, a declarat Orban într-un discurs în 2014. El făcea referire la Rusia, Turcia şi China ca exemple de naţiuni “reuşite”, “niciuna dintre ele nefiind liberală şi unele nefiind nici măcar democrate”.

Criticii au ridicat semne de întrebare privind “reuşita” Chinei, luând în considerare gravele probleme de încălcare a libertăţilor şi drepturilor omului (de notat, persecutarea uigurilor, tibetanilor, creştinilor, practicanţilor Falun Gong, activiştilor pentru democraţie, a petiţionarilor sau avocaţilor care acceptă cazuri sensibile), corupţia galopantă şi distrugerea continuă a mediului înconjurător.

Orban a declarat că grupurile societăţii civile finanţate din afara ţării sunt acoperiri pentru “activiştii politici plătiţi” şi l-a acuzat pe Soros că este membru proeminent al unui cerc de “activişti” care încearcă să submineze naţiunile europene prin susţinerea crizei imigraţiei.

Soros a oferit aproximativ 10 milioane de dolari super PAC-ului Priorities USA al lui Hillary Clinton în timpul campaniei prezidenţiale din SUA şi a predat alte 33 milioane de dolari aceluiaşi grup prin intermediul Open Society Foundations.

Miliardarul liberal a fost, de asemenea, criticat pentru că a acordat 33 milioane de dolari mişcării Black Lives Matter prin intermediul fundaţiilor sale.

La sfârşitul anului 2015, biroul Procuraturii Generale din Rusia a numit Open Society Institute al lui Soros şi alte organizaţii afiliate ca fiind grupuri indezirabile, interzicând cetăţenilor şi organizaţiilor ruseşti să participe la oricare dintre proiectelor organizaţiilor vizate.

Conform biroului Procuraturii Generale din Rusia, activităţile desfăşurate de Open Society Institute şi Open Society Institute Assistance Foundation reprezintă o ameninţare pentru fundaţiile ordinii constituţionale şi a securităţii naţionale din Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor