Agenţii economici din domeniul vitivinicol al R.Moldova nu vor mai avea nevoie de licenţă de activitate
alte articole
Licenţierea activităţii vitivinicole va fi înlocuită cu un nou mecanism de evidenţă a agenţilor economici, care vor fi înregistraţi în Registrul vitivinicol. Modificări legislative în acest sens au fost aprobate, astăzi, de Guvern.
Solicitat de agenţie, Vasile Bumacov, ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare a specificat că licenţierea acestor genuri de activitate nu este justificată în situaţia în care R. Moldova este un stat vitivinicol exportator. La fel, activitatea de producere şi comercializare a vinului nu constituie o activitate supusă licenţierii în state europene precum Franţa, Spania, Italia, Austria relatează moldpres.
Potrivit lui Bumacov, condiţiile de licenţiere impuse, în prezent, constituie bariere nejustificate pentru iniţierea afacerilor în sectorul vitivinicol şi împiedică accesul unor vinării mici şi mijlocii la obţinerea licenţei de activitate, prin impunerea unor cerinţe imposibil de întrunit.
De asemenea, proiectul de lege propune un nou sistem de gestionare a sectorului vitivinicol şi finanţare a dezvoltării economice în domeniu. Astfel, funcţiile de implementare a politicilor în domeniul vitivinicol urmează să fie transmise de la Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare către Oficiul Naţional al Viei şi Vinului, care va fi subordonat ministerului.
Astfel, Oficiul va primi competenţe noi referitor la administrarea şi gestionarea indicaţiilor geografice protejate şi a denumirilor de origine protejate. În acelaşi timp, noua instituţie va avea atribuţii de gestionare a brandului de ţară şi de promovare a exportului de vinuri de calitate, astfel de mecanisme fiind aplicate de multe ţări. Totodată, proiectul de lege propune un nou mecanism de finanţare a dezvoltării sectorului, inclusiv al Oficiului Naţional al Viei şi Vinului, prin co-finanţare de 50 la 50 la sută de către sectorul privat şi cel de stat.
Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege urmează să fie adoptat în Parlament.