Valeriu Lazăr: În procesul de reglare a mecanismelor de reglementare a afacerilor, trebuie să ne orientăm la agenţii economici cinstiţi

Tatiana Chiriac
10.03.2012

Declaraţia a fost lansată în cadrul şedinţei de luni, 5 martie, cu privire la realizarea Planului de acţiuni pentru eliminarea barierelor netarifare în calea comerţului. La şedinţă au participat şefii Serviciului Vamal, Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, Ministerului de Finanţe, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Institutului Naţional de Standardizare şi Metrologie, AGEPI, etc.

Viceprim-ministrul Valeriu Lazăr a spus că în procesul de reglare a mecanismelor de reglementare a afacerilor, administrare fiscală şi vamală, etc. autorităţile trebuie să se orienteze la agenţii economici cinstiţi, şi nu să impună reglementări restrictive în urma unor încălcări depistate. „Astfel de acţiuni au efectul invers, operatorii economici delicvenţi găsesc noi „portiţe” de a nu respecta legislaţia, iar calitatea mediului de afaceri în general şi agenţii economici oneşti au de suferit”, a declarat Valeriu Lazăr citat de eco.md.

Participanţii la şedinţă au evaluat rezultatele acţiunilor de eliminare a barierelor netarifare în domeniile administrării vamale, regulilor de origine, taxelor şi plăţilor ce afectează importurile, cotelor şi licenţierea importului, măsurilor sanitare şi fitosanitare în domeniul agriculturii, standarde şi reglementări tehnice, drepturilor de proprietate intelectuală, etc.

Conform informaţiei prezentate, în vederea executării Planului, a fost simplificată procedura de import a zahărului, prezentată Parlamentului Republicii Moldova spre aprobare varianta finală a modificărilor la legislaţia privind taxa ecologică, elaborate noi amendamente în vederea excluderii neconcordanţelor reglementării procedurii de emitere a informaţiei privind originea mărfurilor, armonizate circa 2000 de standarde naţionale la cele europene.

Conform relatărilor conducerii Serviciului vamal, în domeniul administrării vamale au fost abrogate ordinele interne ale Serviciului Vamal ce prevedeau obligativitatea vămuirii unor mărfuri importate doar în cadrul anumitor posturi şi birouri vamale, dar şi liberalizarea instituţiei brokerilor vamali ce ar permite agenţilor economici să ia decizia de sine stătător - de a apela la serviciile brokerilor vamali sau de a declara pe propria răspundere valoarea mărfurilor importate.

Viceprim-ministrul Valeriu Lazăr a sugerat tuturor instituţiilor implicate să se concentreze asupra implementării acestor decizii, deoarece mai mulţi agenţi economici au semnalat nereguli la aplicarea în practică a lor.

Totodată, rămân a fi spre implementare un şir de acţiuni prevăzute în Plan precum ar fi: anularea costurilor indicative la evaluarea în vamă, revizuirea taxelor locale percepute la trecerea mijloacelor de transport peste frontiera ţării, eliminarea suprapunerii cerinţelor pentru obţinerea certificatelor de calitate, conformitate, igienic, veterinar prin introducerea unui singur certificat, scoaterea restricţiilor nejustificate la fabricarea producţiei alcoolice, revizuirea directivelor tehnice şi simplificarea procedurilor de amplasare pe piaţă, ş.a.

Precizăm că Planul de Acţiuni privind eliminarea barierelor netarifare în calea comerţului a fost aprobat de Guvern, la propunerea Ministerului Economiei, în martie 2011 şi a fost elaborat în baza unui studiu de analiză, a recomandărilor Comisiei Europene pentru instituirea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană şi a angajamentelor Republicii Moldova în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor