Interzicerea publicitatii la alcool va afecta sectorul vitivinicol si industria Moldovei,iar statul va avea de suferit

Propunerea membrilor cabinetului de ministri prin care publicitatea la alcool nu va mai fi posibila la televizor, pe strada, in transportul public sau pe internet va afecta sectorul vitivinicol si industria R. Moldova, iar statul ar avea de suferit.
Epoch Times România
28.07.2011

Propunerea membrilor cabinetului de ministri prin care publicitatea la alcool nu va mai fi posibila la televizor, pe strada, in transportul public sau pe internet va afecta sectorul vitivinicol si industria R. Moldova, iar statul ar avea de suferit.

Potrivit directorului agentiei de publicitate “Brandson”, Liliana Ursachi, publicitatea este un instrument puternic pentru investitorii straini. “Cota bauturilor alcoolice este de 5-6% din totalul investitiilor in publicitate. Astfel, decizia Guvernului va afecta industria Moldovei” a mentionat Ursachi.

Gheorghe Arpentin, presedintele Uniunii Oenologilor, considera ca politica Guvernului nu este corecta in ceea ce priveste interzicerea publicitatii: "Sectorul vitivinicol va fi afectat de decizia Guvernului. Parerea mea este ca nu produsul este vinovat, ci comportamentul fata de produsul respectiv. Avem nevoie de publicitate pentru a arata beneficiile vinului pentru sanatate".

Spusele presedintelui Uniunii Oenologilor au fost confirmate si de declaratiile analistului politic, Igor Botan, care precizeaza ca initiativa Guvernului pare a fi una incoerenta. "Nu inteleg aceasta politica a Guvernului, care imi pare incorecta si vine in contradictie cu eforturile BERD, care face un efort important pentru sustinerea sectorului vitivinicol si pentru Moldova. Se vor pierede bani", a punctat Botan.

"Daca este coerent, Guvernul ar trebui sa excluda din lista sarbatorilor “Ziua Vinului”, care este sarbatorita de moldoveni mai presus decat altele mai importante", a mai adaugat analistul specificand ca acest subiect nu a fost studiat minutios de cei care s-au ocupat de acest proiect.

Mai mult, toti sunt de parere ca vinul ar trebui sa fie scos din categoria bauturilor alcoolice si sa fie catalogat drept produs agro-alimentar.

"Deja de doi ani se discuta despre excluderea vinului din contextul bautrurilor alcoolice, trebuie sa-l declaram ca produs agro-alementar. Nu putem nega o activitate economica importanta pentru tara noastra", a explicat Gheorghe Arpentin.

Acesta a mai adaugat ca aceasta initiativa a Guvernului vine in contradictie cu efortul unei agentii internationale, iar Banca Europeana de Investitii doreste sa sustina sectorul vitivinicol moldovenesc.

"Sa nu uitam ca 300 de mii de oameni stau in spatele sectorului vinicol, care nu vor fi de acord cu aceasta decizie, iar deputatii ar putea fi penalizati la urmatoarele alegeri. Urmeaza sa cerem unele precizari, sa stabilim daca initiativa se refera si la bauturile vinicole", a precizat Arpentin.

Membrii cabinetului de ministri au avizat pozitiv un proiect de lege prin care tinerii in varsta de pana la 21 de ani nu vor mai putea procura bauturi alcoolice. De asemenea, bauturile alcoolice nu vor mai putea fi vandute dupa ora 22:00, iar publicitatea la alcool nu va mai fi posibila nici la televizor, pe strada, in transportul public sau pe internet.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor