Agenţie internaţională publică raportul despre agentul folosit în cazul Skripal. Evită să atribuie otrăvirea Moscovei
alte articole
Un raport publicat de Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) nu a folosit în mod direct numele noviciok – un agent chimic cu uz militar dezvoltat de Rusia, despre care Marea Britanie susţine că a fost folosit în otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal pe teritoriul său – şi nici nu a identificat sursa substanţei.
Organizaţia a precizat în raportul său: “Rezultatele analizei făcute de laboratoarele desemnate de OPCW asupra mostrelor de mediu şi biomedicale colectate de echipa OPCW confirmă descoperirile Marii Britanii cu privire la identitatea substanţei chimice toxice care a fost folosită în Salisbury şi care a afectat 3 persoane”, făcând referire la Skripal, fiica sa şi un ofiţer de poliţie - care a fost mai puţin afectat.
OPCW a susţinut că numele şi structura substanţei chimice au fost incluse într-un raport strict secret prezentat guvernelor statelor membre ale organizaţiei.
De asemenea, OPCW a mai notat că substanţa chimică a avut o “mare puritate”, “lipsind aproape complet” impurităţile, ceea ce susţine afirmaţia Londrei că în incidentul din luna martie ar fi fost implicat o persoană/persoane, un grup sau o organizaţie care ar fi acţionat în numele unui anume stat.
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a precizat la începutului acestei luni că guvernul britanic ar fi putut dispune atacul asupra fostului agent dublu Serghei Skripal pentru a distrage atenţia publicului de la problemele pe care le implică ieşirea iminentă a Marii Britanii din Uniunea Europeană.
Lavrov a declarat la o conferinţă de presă în Moscova că otrăvirea lui Skripal şi a fiicei sale “ar putea fi în interesul guvernului britanic, care se găseşte într-o situaţie incomodă după ce a eşuat să îşi îndeplinească promisiunile electoratului său în ceea ce priveşte Brexitul”. De asemenea, oficialul rus a mai susţinut că s-ar putea ca otrăvirea lui Skripal să fi fost executată de forţele speciale britanice, care sunt “cunoscute pentru abilităţile lor de a acţiona cu permisiunea de a ucide”.
Incidentul a dus la un val de expulzări de diplomaţi ruşi şi din alte câteva zeci de ţări. Astfel, peste 150 de diplomaţi ruşi au fost expulzaţi din diverse ţări UE, state membre NATO, din SUA şi alte ţări care se consideră a fi aliaţi ai Marii Britanii. Moscova a răspuns pe măsură, expulzând zeci de diplomaţi străini. De asemenea, relaţiile dintre Rusia şi Occident s-au deteriorat masiv şi într-un ritm neaşteptat de rapid.
De altfel, Ambasada Rusiei la Londra a anunţat, marţi, că orice eventuală transferare secretă a lui Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia, va fi considerată drept răpire a unor cetăţeni ruşi, informează Reuters.
Declaraţiile aparent surprinzătoare ale Ambasadei Ruse au survenit pe fondul unor evoluţii neaşteptate în scandalul Skripal. Presa britanică a anunţat însănătoşirea celor doi şi eliberarea din spital a Iuliei Skripal, însă, în paralel au survenit rapoarte conform cărora acesteia i se refuză asistenţa consulară şi acordarea unei vize de către autorităţile britanice. Mai bizar, Marea Britanie a susţinut la începutul săptămânii că cei doi ar putea beneficia de un program de anonimizare şi schimbare a identităţii, pentru a scăpa de prezumtive atacuri din partea Rusiei.