SUA impune sancţiunile promise împotriva oligarhilor ruşi

Şansele unei îmbunătăţiri a relaţiilor dintre SUA şi Rusia par să fie tot mai subţiri pe zi ce trece. Dacă în urmă cu câteva zile SUA a decis expulzarea a zeci de diplomaţi ruşi în cazul otrăvirii fostului spion rus Skripal în Marea Britanie, acum Washingtonul anunţă aplicarea de noi sancţiuni împotriva unor oligarhi şi oficiali guvernamentali apropiaţi de Vladimir Putin.
Secretarul Trezoreriei americane, Steven Mnuchin. (Getty Images)
Andrei Popescu
07.04.2018

SUA a impus vineri sancţiuni semnificative împotriva a 24 de cetăţeni ruşi, vizând aliaţi ai preşedintelui Vladimir Putin în cadrul uneia dintre cele mai agresive mişcări făcute de Washington pentru a pedepsi Moscova pentru ceea ce a numit a fi „activităţi ostile”, inclusiv presupusul amestec în alegerile prezidenţiale americane din 2016.

Măsura, luată sub presiunea Congresului, prevede îngheţarea activelor deţinute în SUA de către „oligarhi” ruşi precum magnatul aluminiului Oleg Deripaska, un asociat apropiat al lui Putin, sau politicianul Suleiman Kerimov, a cărui familie controlează cel mai mare producător de aur al Rusiei, Polyus.

Sancţiunile constituie, în mare parte, un răspuns la ceea ce agenţiile americane de informaţii susţin că ar fi fost un amestec din partea Rusiei în alegerile prezidenţiale, deşi Departamentul Trezoreriei le-a descris ca fiind un răspuns la o serie de acţiuni „ostile” din partea Moscovei.

Preşedintele american Donald Trump a fost criticat pentru că nu a luat măsuri dure împotriva Rusiei după o serie de dispute diplomatice care au adus aminte de perioada Războiului Rece. Sancţiunile ar putea complica şansele unei îmbunătăţiri a relaţiilor dintre Moscova şi Washington.

În ultimele luni, relaţiile dintre cele două ţări s-au înrăutăţit în mod constant din cauza unor sancţiuni impuse asupra unui anumit număr de cetăţeni ruşi, pentru presupuse legături cu atacuri cibernetice lansate împotriva SUA, dar şi din cauza deciziei Washingtonului de a expulza zeci de diplomaţi ruşi ca răspuns la presupusul rol al Rusiei în otrăvirea unui fost spion rus pe teritoriul britanic. Deşi Kremlinul a negat acuzaţiile, Marea Britanie şi alte peste 20 de state, în mare parte membre UE, au expulzat un total de peste 140 de diplomaţi ruşi. La rândul său, Rusia a expulzat un număr de diplomaţi străini din zeci de ţări.

Noua rundă de sancţiuni impusă vineri ia în vizor şapte oligarhi ruşi şi 12 companii ruse pe care aceştia le deţin sau controlează, pe lângă alţi 17 oficiali de rang înalt din guvernul rus. Sancţiunile prevăd îngheţarea activelor din SUA deţinute de aceste persoane şi companii şi interzic americanilor în general să facă afaceri cu acestea.

Pe lângă Deripaska şi Kerimov, lista de sancţiuni îl mai include pe Viktor Vekselberg, proprietarul grupului de holding Renova pe care revista Forbes îl plasează pe poziţia 9 în topul celor mai bogaţi oameni de afaceri ai Rusiei, cu o avere de 14,4 miliarde de dolari. El este renumit pentru că a adus înapoi în Rusia colecţia de Ouă Faberge.

De asemenea, vizat este Kirill Şamalov, un acţionar minoritar în compania petrochimică Sibur. Şamalov s-a căsătorit cu cea mai tânără fiică a lui Putin, Katerina, în 2013, au declarat pentru Reuters mai multe surse care au fost prezente la nuntă. După căsătorie, averea sa a crescut repede prin investiţii în Sibur, însă informaţii neconfirmate apărute în presă precizează că Şamalov şi fiica lui Putin s-au despărţit de atunci.

Anunţând sancţiunile, secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, a afirmat într-o declaraţie: „Guvernul rus operează pentru câştigul disproporţionat al oligarhilor şi elitelor guvernamentale”.

Mnuchin a adăugat că Moscova este implicată „într-o gamă de activităţi ostile în întreaga lume, inclusiv ocuparea continuă a Crimeei şi instigarea violenţelor din estul Ucrainei; susţinerea regimului [preşedintelui sirian Bashar al] Assad cu marfă şi armament în timp ce acesta îşi bombardează proprii civili; eforturi de a submina democraţii occidentale; şi, activităţi cibernetice ostile”.

Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patruşev, a afirmat totuşi că legăturile Moscovei cu guvernul american nu vor fi anulate prin adoptarea noilor sancţiuni. Rusia neagă amestecul în alegerile prezidenţiale din 2016.

Sancţiunile ar putea afecta economia rusă, în special în sectoarele producţiei de aluminiu, finanţelor şi energiei, şi reprezintă un mesaj clar la adresa lui Putin şi a cercului său de apropiaţi, privind nemulţumirea Statelor Unite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor