“O să vă pară rău” este mesajul transmis de ruşi Londrei la întâlnirea CSONU privind cazul Skripal
alte articole
Rusia a declarat Marii Britanii în cadrul întâlnirii de joi a Consiliului de Securitate al ONU că “vă jucaţi cu focul şi o să vă pară rău”, făcând referire la acuzaţiile potrivit cărora Moscova ar fi vinovată de otrăvirea unui fost spion rus şi a fiicei sale pe teritoriul britanic.
Aceasta a fost cea de-a doua confruntare între Rusia şi Marea Britanie la CSONU începând cu 4 martie, când fostul spion rus Serghei Skripal şi fiica sa Iulia au fost găsiţi inconştienţi pe o bancă din oraşului britanic Salisbury. Ulterior, investigatorii britanici au concluzionat că cei doi au fost otrăviţi cu o neurotoxină numită noviciok, aparent de producţie sovietică. Londra a acuzat Rusia de implicare în incident, însă aceasta a negat acuzaţiile.
Atacul a avut urmări diplomatice majore, fiind implicate expulzări în masă de diplomaţi ruşi şi occidentali. Consiliul de Securitate al ONU s-a întâlnit pentru prima dată pe acest subiect în 14 martie, la cererea britanicilor. Întâlnirea de joi a avut loc la cererea ruşilor.
“Le-am spus colegilor noştri britanici că ‘vă jucaţi cu focul şi o să vă pară rău’”, a declarat ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia, în timpul unui discurs de 30 de minute în care a încercat să conteste acuzaţiile britanicilor împotriva Moscovei.
El a sugerat că toţi cei care au văzut seriale poliţiste, precum cel britanic Midsomer Murders, vor afla despre “sute de modalităţi inteligente de a ucide pe cineva”. Oficialul rus a făcut remarca pentru a ilustra natura “riscantă şi periculoasă” a metodei despre care Londra susţine că a fost folosită împotriva lui Skripal.
Poliţia britanică a precizat că neurotoxina ar fi fost lăsată la uşa locuinţei fostului spion din Salisbury, unde acesta a locuit după ce a fost eliberat dintr-o închisoare rusească într-un schimb de spioni. Skripal a fost colonel în serviciul de informaţii al armatei care a trădat zeci de agenţi ruşi serviciului britanic de spionaj MI6.
“Credem că acţiunile Marii Britanii vor rezista oricărei verificări. Nu avem nimic de ascuns... dar mi-e teamă că Rusia ar putea avea ceva de care să se teamă”, a declarat joi ambasadorul britanic la ONU, Karen Pierce.
În cadrul unei întâlniri desfăşurate miercuri la Organizaţia Internaţională pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW), Rusia a cerut lansarea unei anchete comune asupra otrăvirii fostului spion rus, însă propunerea a fost respinsă.
Pe de altă parte, Laboratorul britanic pentru Apărare, Ştiinţă şi Tehnologie din Porton Down a anunţat marţi că nu a reuşit să verifice sursa exactă a agentului chimic folosit la otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia.
Gary Aitkenhead, directorul general al laboratorului, a afirmat pentru Sky News: “Am reuşit să identificăm [neurotoxina] ca fiind Noviciok, un agent chimic cu utilizare militară. Nu am identificat sursa exactă, însă am furnizat informaţii ştiinţifice guvernului, care a folosit apoi alte surse până a ajuns la concluziile sale”.
Aitkenhead a mai declarat că substanţa necesită “metode foarte sofisticate pentru a fi creată, capabilităţi pe care doar un stat le-ar putea avea. Continuăm să lucrăm pentru a furniza informaţii suplimentare ce ar putea ajuta să ne apropiem [de sursă], însă nu am reuşit să o facem”.
Mai mult, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a precizat luni că guvernul britanic ar fi putut dispune atacul asupra fostului agent dublu Serghei Skripal pentru a distrage atenţia publicului de la problemele pe care le implică ieşirea iminentă a Marii Britanii din Uniunea Europeană.
El a declarat la o conferinţă de presă în Moscova că otrăvirea lui Skripal şi a fiicei sale “ar putea fi în interesul guvernului britanic, care se găseşte într-o situaţie incomodă după ce a eşuat să îşi îndeplinească promisiunile electoratului său în ceea ce priveşte Brexitul”.
Lavrov a mai precizat că s-ar putea ca otrăvirea lui Skripal să fi fost executată de forţele speciale britanice, care sunt “cunoscute pentru abilităţile lor de a acţiona cu permisiunea de a ucide”.