Agenţia germană de reglementare suspendă aprobarea pentru proiectul Nord Stream 2. Preţul gazelor în Europa sare cu 12%

Conducte încărcate în Sassnitz, Germania
Conducte încărcate în Sassnitz, Germania (Carsten Koall/Getty Images)

Preţurile gazelor naturale europene au sărit, marţi, cu până la 12%, după ce autoritatea de reglementare a energiei din Germania a suspendat în mod neaşteptat procesul de aprobare pentru conducta Nord Stream 2.

Potrivit Bloomberg, Agenţia Federală a Reţelelor a oprit procesul de certificare a proiectului Nord Stream 2, necesar pentru ca gazele naturale să înceapă să fie pompate din Rusia în Germania. Iniţial, se aştepta ca certificarea să fie finalizată la începutul lui 2022, însă acum termenul pare puţin probabil.

Citiți și Rusia se declară pregătită să ajute Europa să depăşească criza energetică, dar aşteaptă ca UE să facă "paşi reciproci"

Evoluţia survine în momentul în care Nord Stream 2 AG, operatorul conductei, a decis să înfiinţeze o filială germană pentru a respecta normele Uniunii Europene care impun producătorilor de gaze să fie separaţi din punct de vedere juridic de entităţile care transportă combustibilul. Gazprom PJSC din Rusia este proprietarul Nord Stream 2.

Autoritatea de reglementare germană a spus că entitatea „trebuie să îndeplinească cerinţele Legii privind industria energetică pentru un operator independent de reţea de transport”. Aceasta a adăugat că „procesul de certificare rămâne suspendat”.

Citiți și "Acordul" Nord Stream 2 nu este o concesie americană, ci o recunoaştere a declinului

Anunţul a dus la creşterea preţurilor de referinţă ale gazelor europene, deoarece comercianţii se tem că decizia înseamnă că Europa nu va primi gazul necesar pentru a diminua criza de aprovizionare în această iarnă. Gazul olandez future, punctul de referinţă european, a crescut cu 12% la peste 88 de euro pe megawatt-oră.

„Dacă fluxurile ar putea fi pornite numai după finalizarea certificării, înseamnă că fluxurile prin Nord Stream 2 vor fi întârziate şi mai mult, cu implicaţii negative pentru stocurile de gaze europene în timpul iernii”, a declarat Katja Yafimava, cercetător senior la Oxford Institute for Energy Studies.

Citiți și Nord Stream 2 finalizat, dar aşteaptă o licenţă operaţională din partea Germaniei

Momentul suspendării este cel mai rău moment posibil. Europa se confruntă cu o criză energetică masivă, deoarece stocurile de gaz natural sunt cele mai scăzute din ultimii zece ani, iar Europa se confruntă cu primul val de frig din această iarnă. Temperaturile sub medie continuă să afecteze anumite părţi ale continentului.

Între timp, nivelurile de stoc de gaze naturale din Europa sunt cele mai scăzute din 2013.

Samantha Dart de la Goldman Sachs a scris luni seara că „licitaţia de astăzi asupra capacităţii conductei Yamal pentru decembrie indică lipsa rezervărilor Gazprom, faţă de cei 45 mcm/zi aşteptaţi”. Şi în timp ce „volumele de rezervări nu garantează fluxul, aşa cum este ilustrat de fluxurile Yamal pentru octombrie şi până acum în noiembrie - 14 mcm/zi şi, respectiv, 10 mcm/zi - faţă de rezervările cu puţin peste 30 mcm/zi pentru ambele luni”, ea a adăugat că lipsa rezervărilor „menţine o incertitudine ridicată a aprovizionării, până la sfârşitul anului”.

Citiți și Der Standard: consorţiul Nord Stream 2 este condus de un fost agent STASI

Întârzierea certificării Nord Stream 2 pe termen nelimitat, mai ales dacă este cuplată cu noi reduceri de aprovizionare din Rusia, ar putea fi un dezastru pentru Europa, deoarece inflaţia preţurilor la energie şi întreruperile lanţului de aprovizionare din cauza crizei energetice şi a pandemiei ar putea metastaza, alimentând instabilitatea socio-economică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie