Nord Stream 2 finalizat, dar aşteaptă o licenţă operaţională din partea Germaniei

Bucăţi de conductă Nord Stream 2 în Germania
Bucăţi de conductă Nord Stream 2 în Germania (Axel Schmidt / Getty Images)

Autoritatea de reglementare a reţelelor federale germane, BNA, a declarat luni că va decide până cel târziu la 8 ianuarie 2022 dacă va certifica Nord Stream 2 şi dacă va elibera o licenţă de funcţionare pentru conducta de gaze naturale.

„Agenţia Federală a Reţelelor germană a anunţat astăzi că Nord Stream 2 AG a prezentat toate documentele necesare pentru verificare. Astfel, Agenţia Federală a Reţelelor are la dispoziţie patru luni pentru a pregăti un proiect de decizie şi pentru a o prezenta Comisiei Europene", a declarat, luni, autoritatea de reglementare Bundesnetzagentur, pentru publicaţia rusă Sputnik, finanţată de regimul de la Kremlin.

Documentele au fost primite pe 8 septembrie, deci termenul de patru luni expiră pe 8 ianuarie.

Citiți și Der Standard: consorţiul Nord Stream 2 este condus de un fost agent STASI

Vinerea trecută, concernul rus Gazprom, care conduce operaţiunile, a anunţat că a finalizat construcţia conductei Nord Stream 2, deşi fluxurile de gaze pe controversata conductă condusă de Rusia nu pot începe până când Germania nu acordă o licenţă de funcţionare a proiectului.

La începutul săptămânii trecute, ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat că Nord Stream 2, care transportă gaz din Rusia în Germania, va fi finalizată în câteva zile şi va intra în circulaţie.

Dar, pentru a începe transportul de gaze către Germania, Nord Stream 2 va avea nevoie de aprobarea autorităţii de reglementare germane printr-o licenţă operaţională.

Luna trecută, o instanţă germană a decis că Nord Stream 2 va trebui să respecte reglementările Uniunii Europene care separă proprietarii conductelor de furnizorii de gaze, dând o lovitură companiei Gazprom, care a încercat să forţeze regulile UE, cerând renunţarea la acest principiu.

Nord Stream 2 AG, compania din spatele conductei, a declarat vineri că, după finalizarea mecanică a construcţiei, „activităţile necesare de punere în funcţiune vor fi efectuate cu scopul de a pune conducta în funcţiune înainte de sfârşitul acestui an”.

Gazprom speră să pornească fluxul de gaz prin prima etapă a conductei încă de la 1 octombrie, a raportat Bloomberg, miercuri, citând surse ce au cunoştinţă în mod direct despre planurile gigantului rus.