China începe să cumpere firme din domeniul aerospaţial militar. Marea Britanie se trezeşte în al doisprezecelea ceas
Parlamentarii britanici au subliniat că investiţiile străine în lanţul de aprovizionare din domeniul securităţii din Marea Britanie ar trebui să fie limitate la companiile din ţările NATO sau aliaţii britanicilor din afara Alianţei Nord-Atlantice.
Regimul comunist chinez ar putea cumpăra mai multe companii aerospaţiale din Marea Britanie pentru a obţine acces la tehnologia pe care au dezvoltat-o, a avertizat într-un raport Comisia de Apărare a Camerei Comunelor din Marea Britanie.
Potrivit studiului, publicat duminică, fondurile de investiţii „reprezintă o cale prin care investitorii străini ostili vor intra în lanţul de aprovizionare [din domeniul militar, n.r.] din Marea Britanie”.
Parlamentarii au cerut Ministerului Apărării să deschidă o investigaţie asupra ofensivei regimului comunist de a obţine controlul companiilor aerospaţiale britanice „fragile din punct de vedere financiar” afectate de căderea traficului aerian pe fondul pandemiei virusului Wuhan.
Raportul a evidenţiat cel puţin nouă astfel de firme care furnizează Ministerului Apărării şi forţelor aliate componente militare şi care au fost deja cumpărate de China.
Citiți și Descoperirea a 83 de tone de aur falsificat poate distruge sistemul de bănci din umbră al Chinei
Lista include companii care furnizează piese pentru avioanele de luptă F-35B ale Royal Air Force (RAF) şi avioanele de transport A400M Atlas, precum şi firme care se ocupă cu tehnologia spaţială şi producţia de vehicule aeriene fără pilot (UAV).
Parlamentarii britanici au insistat asupra faptului că investiţiile străine în industria de apărare britanică ar trebui să fie limitate la companiile din ţările NATO şi la companii din ţări aliate cu Regatul Unit. Aceştia au reamintit că, în ultimii 30 de ani, guvernul a urmat o politică de atragere a investiţiilor în sectorul de apărare pe baza unui „risc acceptabil”.
Parlamentarii l-au îndemnat pe secretarul apărării Ben Wallace să întocmească o listă a ţărilor ostile care ar trebui să fie blocate de la investiţii şi achiziţii în lanţul de aprovizionare militar din Marea Britanie, adăugând că regimul comunist chinez ar trebui menţionat drept una dintre principalele ameninţări în acest sens.
Citiți și Raport independent: în China au loc milioane de transplanturi cu forţa
Ministerul Apărării a răspuns temerilor subliniind că urmăreşte investiţiile străine în sectorul de apărare din Marea Britanie şi „efectuează evaluări riguroase atunci când ia în considerare riscurile potenţiale ale [investiţiilor] lor pentru securitatea naţională”.
„Proiectul de lege privind securitatea şi investiţiile naţionale [care trece prin parlament] este destinat să sporească puterile guvernului de a verifica şi, acolo unde este necesar, de a interveni”, a adăugat ministerul.
Citiți și Noi dovezi despre folosirea biotehnologiei în armata chineză [Defense One]