Agenţi de securitate ai preşedintelui turc atacă jurnalişti şi manifestanţi anti-Erdogan în Washington

Un grup de manifestanţi şi jurnalişti au fost atacaţi de agenţii de securitate ai preşedintelui Erdogan în faţa unei clădiri în care acesta susţinea un discurs. Atacul a avut loc în Washington D.C. şi nu în Turcia, unde liderul turc suprimă tot mai mult mass media.
Agenţii de securitate ai preşedintelui turc încearcă să smulgă un banner din mâinile manifestanţilor anti-Erdogan în faţa sediului think tank-ului Brookings Institute, Washington, DC, 31 martie 2016. (Captură Foto)
Andrei Popescu
01.04.2016

Agenţii de securitate ai preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan au atacat, joi, manifestanţi şi jurnalişti în faţa sediului unui proeminent think tank din Washington, unde acesta a ţinut un discurs. Scena a atras un nou val de critici împotriva Turciei, care este sub o mare presiune din cauza deteriorării libertăţii mass mediei.

Unul dintre agenţii de securitate l-a scos afară din sala unde avea loc discursul pe un reporter al opoziţiei turce, l-a lovit pe altul, în timp ce un al treilea reporter a fost trântit jos în faţa sediului think tank-ului Brookings Institution. Întreaga scenă a oferit elitei politice din Washington o şansă pentru a vedea cu propriii ochi care este starea libertăţii presei din Turcia.

Evenimentul a atras atenţia mai mult pentru ceea ce s-a întâmplat afară decât pentru ce a spus Erdogan, în special în condiţiile în care se amplifică temerile legate de traiectoria Turciei înspre autocraţie.

În plus, agenţii de securitate ai lui Erdogan au încercat să îl scoată din sala de discuţii pe un al patrulea jurnalist al opoziţiei turce, dar aparent acest lucru a eşuat în urma intervenţiei personalului think tank-ului.

Amberin Zaman, fost corespondent în Turcia pentru revista The Economist şi intelectuală la think tank-ul Wilson Center in Washington, DC, a declarat că agenţii de securitate turci au insultat-o, făcând referire la Partidul interzis al Muncitorilor din Kurdistan. Zaman scrie deseori despre kurzi.

În faţa sediului think tank-ului Brookings Institution, agenţii de securitate au avut dispute cu un mic grup de manifestanţi anti-Erdogan, mulţi provenind dintr-o tabără pro-kurdă. La un moment dat, agenţii au smuls o efigie a preşedintelui Erdogan îmbrăcat în uniformă de deţinut şi au rupt-o.

Manifestanţii anti-Erdogan au fost întâmpinaţi de un grup de suporteri ai preşedintelui turc.

Poliţia din capitala americană a încercat să separe manifestanţii şi jurnaliştii de agenţii de securitate ai preşedintelui turc.

Clubul Naţional de Presă a condamnat incidentul, arată Deutsche Welle.

“Liderul Turciei şi echipa sa de securitate sunt invitaţi în SUA”, a declarat Thomas Burr, preşedintelui clubului. “Ei nu au niciun drept să pună mâna pe reporteri sau manifestanţi sau pe nimeni altcineva, mai ales când oamenii pe care i-au bruscat păreau să îşi facă doar meseria sau îşi exercitau drepturile pe care le au în această ţară”.

Turcia se confruntă cu un val internaţional tot mai puternic de critici din cauza suprimării libertăţii mass mediei şi a libertăţii de exprimare.

Jurnaliştii sunt în mod regulat hărţuiţi fizic, arestaţi, cenzuraţi şi judecaţi în săli de tribunal pentru ceea ce raportează, în special dacă rapoartele lor sunt critice la adresa preşedintelui Erdogan.

Peisajul mediatic este dominat de ziare, posturi de televiziune şi radio pro-guvern, în condiţiile în care acesta preia treptat controlul asupra puţinelor organisme media din opoziţie care au mai rămas în activitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor