AFP: Drumul kafkian al unui român pentru a-şi recupera proprietatea naţionalizată

Când a început demersurile pentru a recupera proprietatea bunicului său naţionalizată abuziv de regimul comunist, Marian Dobre nu-şi imagina bătălia kafkiană care îl aştepta şi care i-a 'erodat' uneori moralul, scrie vineri agenţia France Presse.
Epoch Times România
20.04.2012

Când a început demersurile pentru a recupera proprietatea bunicului său naţionalizată abuziv de regimul comunist, Marian Dobre nu-şi imagina bătălia kafkiană care îl aştepta şi care i-a 'erodat' uneori moralul, scrie vineri agenţia France Presse.

Mii de români, unii dintre ei octogenari, aşteaptă de peste 20 de ani restituirea caselor şi terenurilor ce le-au fost confiscate familiilor lor între 1945 şi 1989. Doar o mică parte au primit despăgubiri, ca urmare a aplicării inechitabile a legii, potrivit Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

Săptămâna aceasta, cei care continuă să aştepte această restituire au simţit o 'profundă nedreptate', după ce guvernul a propus plafonarea compensaţiilor la 15% din valoarea reală a bunurilor, adică o scădere drastică, de la 100% cât se prevede în prezent.

Premierul Mihai-Răzvan Ungureanu, care recunoaşte şi el că e o nedreptate, a invocat constrângerile bugetare, susţinând că plata integrală a despăgubirilor ar costa statului 16 miliarde de euro, o cifră contestată.

Acest proiect este o 'mare bădărănie', a declarat pentru AFP Marian Dobre, inginer de telecomunicaţii.

Pe când avea doi ani, Marian s-a mutat împreună cu părinţii şi bunicii lui, într-o noapte, sub ameninţarea buldozerului, într-un apartament dintr-un bloc cu nouă etaje, căsuţa construită de bunicul său fiind naţionalizată şi dărâmată pentru a face loc altor blocuri de locuinţe.

În 2001, la 12 ani după căderea dictaturii, o lege a permis depunerea unei solicitări de restituire la primărie. Constituirea dosarului era însă un calvar. Într-o zi, 'o culme a absurdului', Marian a fost informat 'cu regret' că nu i se poate elibera un act important pentru că 'nu mai este hârtie în fotocopiator şi nici cerneală pentru imprimantă'. Atunci, el a propus să le cumpere, dar i s-a răspuns că este nevoie de licitaţie...

În 2007, justiţia a decis că trebuie să primească o compensaţie de 1,09 milion de lei (230.000 de euro), restituirea terenului fiind imposibilă.

Primăria s-a opus, dar a obţinut câştig de cauză la apel şi în faţa Curţii Supreme, în 2008. După numeroase tergiversări, primăria a transmis dosarul la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), iar familia Dobre şi-a redobândit încrederea.

Dar, dezamăgire. Pentru a spera să stai de vorbă cu un consilier, trebuie să aştepţi în faţa ANRP de la 8 dimineaţa uneori până la 3 după-amiaza.

'Noi avem noroc pentru că locuim la Bucureşti, dar imaginaţi-vă că vin şi oameni din alte regiuni, oameni în vârstă', a spus doamna Dobre.

În ANRP, nişte intermediari le-au propus să le cumpere dosarul şi să le dea în schimb pe loc 40% din compensaţia datorată de stat. Au refuzat.

În timp ce simplii cetăţeni stau cu dosarele blocate ani la rând, aceşti intermediari obţin examinarea prioritară a dosarului, apoi şi despăgubirile, datorită relaţiilor pe care le au, arată numeroase rapoarte. În 2011, vicepreşedintele ANRP a fost inculpat pentru trafic de influenţă.

La finele lui 2010, ANRP a informat familia Dobre că la nivelul 'comisiei centrale' s-a decis emiterea unei decizii conforme cu despăgubirile prevăzute de justiţie pe care o vor primi prin poştă. După un an şi cinci luni, încă nu au primit nici scrisoarea, nici compensaţiile, şi au lansat un nou proces.

AFP menţionează că ANRP nu a dat curs solicitărilor sale.

'Sunt un cetăţean care îşi plăteşte impozitele, am o decizie irevocabilă a justiţiei, de ce mai trebuie să lupt cu instituţiile?' - se întreabă Marian, pentru a adăuga: 'Când văd în ce măsură nu se respectă dreptul în această ţară, îmi spun că viitorul fetiţei noastre de 12 ani va fi în străinătate'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor