Foştii proprietari cer menţinerea despăgubirii în natură prin compensarea cu imobile ale ADS şi RAPPS

Reprezentanţii asociaţiilor foştilor proprietari solicită menţinerea retrocedărilor în natură, inclusiv prin compensarea cu imobile echivalente ca valoare din fondul construit deţinut de Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) şi Agenţia Domeniilor Statului (ADS).
Epoch Times România
18.04.2012

Reprezentanţii asociaţiilor foştilor proprietari solicită menţinerea retrocedărilor în natură, inclusiv prin compensarea cu imobile echivalente ca valoare din fondul construit deţinut de Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) şi Agenţia Domeniilor Statului (ADS).

Membrii asociaţiilor foştilor proprietari au sosit miercuri, la ora 15.00, la sediul MFP pentru a discuta cu reprezentanţii ministerului despre noul proiect de lege a proprietăţii şi despăgubirilor.

”Asociaţiile solicită menţinerea retrocedării în natură a imobilelor ce pot fi retrocedare conform legii 10/2011 sau prin justiţie, măsura neavând nicio influenţa negativă în bugetul de stat. Cerem menţinerea despăgubirii în natură prin compensarea cu imobile echivalente ca valoare din dispozitivul aparţinând statului la ADS şi RA-APPS. Pentru cazul în care persoana îndreptăţită nu poate fi despăgubită cu imobil în natură conform raportului de evaluare, la valoarea de piaţă a bunului cerut, să i se acorde fie bani, fie acţiuni la societăţi listate la bursă sau alte servicii la alegere, fără plafonarea valorică”, se arată într-un document adresat ministrului Finanţelor Publice, Bogdan Drăgoi, de către reprezentanţii asociaţiilor foşti proprietari.

În opinia acestora, proiectul de act normativ încalcă principiul de drept, lovind exclusiv proprietarii care au finalizat procedurile sau după ce au obţinut confirmarea dreptului cuvenite prin sentinţe irevocabile.

”Asociaţiile consideră că ANRP nu îşi justifică existenţa, fiind o instituţie care grevează puternic bugetul de stat, frânează procesul de despăgubire a celor îndreptăţiţi. Solicităm ca măsurile reparatorii în numerar să fie acordate prioritar categoriei de prorietari de drept, persoane fizice, acestea reprezentând fracşiunea cea mai mică a efortului bugetar”, se precizează în document.

La rândul său, preşedintele Partidului Forţa Civică, Adrian Iuraşcu, care participă la întâlnire, a declarat că a înaintat şi o sesizare către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării.

”Pe de o parte se spune că nu avem bani la buget, dar pe de altă parte există bani pentru despăgubiri. Nu mai înţelegem. Nu se poate vorbi de limitarea despăgubirilor după ce ani de zile samsarii au benficiat de ele”, a adăugat Iuraşcu.

Guvernul propune ca foştii proprietari să fie despăgubiţi cu sume echivalente cu maxim 15% din valoarea reală a proprietăţii preluate abuziv în perioada comunistă, sumele urmând să fie eşalonate pe o perioadă de 10 – 12 ani, a anunţat săptămâna trecută ANRP.

Prin aplicarea acestei prevederi, Executivul estimează că de la bugetul de stat vor fi alocate 531 milioane de lei pe an, pentru plata acestor despăgubiri.

Pe 13 martie, Guvernul anunţase că ANRP nu va mai acorda despăgubiri pentru proprietăţile naţionalizate timp de şase luni. Purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Suciu a spus atunci că urmează să fie adoptat un alt act normativ care să elaboreze procesul de retrocedare şi restituire.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor