Afganistan: NATO a evacuat 90% din bazele sale militare
alte articole
Având în vedere retragerea din Afganistan în 2014, ISAF (misiunea de sprijin a guvernului din Kabul, care funcţionează pe baza unei rezoluţii ONU şi a cărui comandă este atribuită NATO) a evacuat deja mai mult de 700 de baze militare, aproximativ 90% din numărul total.
Într-un interviu exclusiv pentru publicaţia afgană locală „Pajhwok News”, purtătorul de cuvânt al ISAF, generalul Heinz Feldmann, a dat asigurări că forţele de securitate afgane sunt "absolut" în măsură să menţină ordinea în întreaga ţară.
În timpul prezenţei sale în Afganistan, ISAF a prezidat peste mai mult de 800 de baze militare mici şi mari, dar numărul a scăzut la mai puţin de 100. Se lucrează în parteneriat cu Ministerul afgan de Finanţe pentru a decide care baze să fie predate forţelor afgane. Generalul Heinz Feldmann, a refuzat să elibereze informaţii cu privire la modul în care mai multe baze au fost deja predate forţelor afgane.
Prezenţa a cinci sau şase baze într-o singură zonă "nu avea sens, o singură bază mult mai bună pentru a conduce şi a desfăşura operaţiuni militare", a declarat purtătorul de cuvânt.
În cele din urmă, oficialul a exprimat cea mai mare încredere a ISAF în forţele armate afgane, în special în viitoarele alegeri prezidenţiale din 2014.
Dar Organizaţia Naţiunilor Unite a avertizat şi despre pericolul de muniţiile ne-explodate din Afganistan, abandonate de-a lungul anilor de către forţele NATO. Potrivit agenţiei ONU pentru acţiune împotriva minelor (UNMAS), aceste muniţii au cauzat un număr mare de morţi şi răniţi în rândul populaţiei civile din Afganistan.
Din 2008, 53 de civili afgani, în majoritate copii, au fost ucişi sau răniţi în explozia de muniţie rămase în bazele NATO şi în zonele înconjurătoare. Bombele nedetonate în teritoriul afgan, abandonate de forţele NATO, trupele sovietice şi talibani au ucis 363 de civili în 2012 şi alţi 240 în perioada ianuarie-iunie 2013.
Protocolul V din Convenţia Naţiunilor Unite privind anumite categorii de arme convenţionale, impune obligaţii pentru eliminarea muniţiei după un război. În acest sens, ţările care au folosit arme explozive sunt responsabile pentru asistarea la îndepărtarea de muniţie care nu a explodat.
Vocile vecinilor ruşi
Vladimir Putin, în luna mai, vorbind la Consiliul Naţional de Securitate a criticat misiunea internaţională ghidată de SUA, ISAF, acuzând-o de eşec. Potrivit lui Putin, ISAF nu a reuşit să învingă terorismului şi grupurile radicale din Afganistan, care, dimpotrivă, se pare că în ultima perioadă au reluat activitatea într-un crescendo care ameninţă direct securitatea Rusiei.
"Teroriştii internaţionali şi grupurile radicale nu-şi ascund planurile de a exporta instabilitatea", a declarat Putin, denumind Rusia şi statele din Asia Centrală printre ţările vizate de extremiştii din Afganistan.
Putin a subliniat că, în scopul de a îmbunătăţi securitatea Rusiei în regiune, va utiliza platforma politică a Organizaţia de Cooperare de la Shanghai exprimând dorinţa Moscovei de a sprijini ţările din Asia Centrală, atât în domeniul economic, cât şi tehnic şi militar.
Preşedintele iranian Hassan Rohani a confirmat că va participa la summit-ul Organizaţiei de Cooperare din Shanghai, care va avea loc la Bişkek, Kârgâzstan, pe 13 septembrie 2013, a fost anunţat joi de televiziune iraniană Press TV, citându-l pe ministrul de externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif. Rohani va întâlni pe marginea acestui summit mai mulţi lideri, printre care preşedintele rus Vladimir Putin. "Întâlnirea dintre Putin şi Rohani va fi una dintre cele mai importante acţiuni ale Iranului în timpul summit-ului", a spus ministrul iranian.
Iranul este un membru observator al grupului de influenţă din Asia Centrală, care are ca pietre de temelie Rusia şi China.