Georgia a decis să rămână în Afganistan
SUA şi-au exprimat recunoştinţa pentru decizia Georgiei de a participa activ la operaţiunile militare din Afganistan, chiar şi după retragerea din această ţară a trupelor americane. Între timp, în Georgia se face bilanţul preliminar al acestei participări: 29 de morţi şi peste o sută de răniţi, abilităţi militare de care este puţin probabil să fie nevoie în ciocniri cu armate regulate, precum şi o perspectivă destul de înceţoşată a aderării la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), informează cotidianul Kommersant.
'Apreciem că Georgia şi-a declarat intenţia de a ne sprijini eforturile în Afganistan şi după retragerea din această ţară a grosului efectivelor', a declarat ambasadorul SUA la Tbilisi, Richard Norland, comentând declaraţiile ministrului georgian al apărării, Irakli Alasania, conform căruia, după 2014 un anumit număr de militari georgieni vor rămâne în Afganistan 'pentru instruirea forţelor de securitate afgane'.
În prezent, numărul de militari georgieni desfăşuraţi în provincia afgană Gilmend este de 1.650. Din septembrie 2010, au murit 29 de militari georgieni şi circa 100 au fost răniţi.
Experţii evaluează în mod neunitar rezultatele 'misiunii afgane' din punct de vedere al majorării capacităţii de luptă a trupelor militare georgiene. 'În ceea ce priveşte compatibilitatea cu NATO în planul modului de operare al trupelor, activitatea de birou cu folosirea celor mai noi tehnologii, militarii georgieni au învăţat într-adevăr multe acolo', a declarat pentru Kommersant redactorul-şef al revistei de analiză militară 'Arsenali', Irakli Aladaşvili. 'Este la fel de important că militarii georgieni au învăţat să acţioneze în cadrul unor unităţi pentru respingerea de atacuri teroriste din partea unor grupuri mici ale inamicului, unităţi de patrulare sau deminare', a adăugat expertul.
Cu toate acestea, Aladaşvili este de părere că toate aceste abilităţi sunt inutile în timpul ciocnirilor cu unităţi ale unei armate regulate, deoarece în timpul unui 'război de anvergură inamicul nu duce o luptă de partizani, ci accesează tehnică blindată, artilerie, aviaţie şi trupe importante, cum s-a întâmplat şi în august 2008', în războiul cu Rusia.
Nu sunt deloc evidente nici avantajele politice ale participării militarilor georgieni în operaţiunile din Afganistan. Cu toate acestea, şi puterea, şi opoziţia din Georgia manifestă o rară unitate de opinii în ceea ce priveşte evaluarea utilităţii pentru ţară a participării masive în operaţiunile NATO.
'În ultimii ani am demonstrat că suntem parteneri responsabili ai NATO, iar acest lucru este foarte important din punctul de vedere al asigurării securităţii Georgiei', este de părere unul dintre liderii coaliţiei aflate la putere 'Visul georgian', fostul ambasador al Georgiei la Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), Viktor Dolidze.
'Băieţii noştri mor în Afganistan pentru independenţă şi viitorul euroatlantic (al Georgiei)', a declarat pentru ziarul rus deputatul din partea partidului proprezidenţial 'Mişcarea Naţională Unită', Nugzar Ţiklauri.
De altfel, rectorul Academiei Diplomatice, Iosif Ţinţadze, aminteşte că 'reprezentanţi ai NATO au declarat nu o singură dată că problema aderării Georgiei la NATO a fost amânată pentru un termen nedefinit, în pofida sacrificiilor noastre în Afganistan'.