Adriean Videanu: Suspiciunea de fraudă la referendum este de peste 2,5 milioane de voturi
alte articole
Democrat-liberalul Adriean Videanu a prezentat luni analiza realizată de PDL în legătură cu referendumul din 29 iulie 2012 de demitere a preşedintelui Traian Băsescu. Astfel, pe baza datelor disponibile pe site-ul Biroului Electoral Central (BEC), din această analiză rezultă că suspiciunea de fraudă este în “intervalul 1.168.901 voturi şi 2.650.810 voturi în 2.243 de secţii de votare”.
“Nivelul fraudei sau mai bine zis al suspiciunii de fraudă la referendumulu din 29 iulie 2012 este în intervalul 1.168.901 voturi şi 2.650.810 voturi. Menţionez faptul că analiza pe care am făcut-o se bazează strict pe date oficiale, cele publicate şi pe site-ul BEC. În anul 2012 am avut o prezenţă medie la vot de 46,24% şi am făcut o analiză comparativă numai că şi comportament cu anul 2007, unde prezenţa medie la vot a fost de 44,45%. O să vă rog să observaţi că în anul 2007, sub media de 44,45% prezenţă la vot au fost 7.993 de secţii de vot, iar media ponderată a prezenţei la vot sub 44,45% a fost de 36,75% pe cele 7.993 de secţii. Peste media de 44,45% au fost 8.928 de secţii de vot cu o prezenţă medie de 50,23%. În anul 2012 sub media de 46,24% au fost 9.326 de secţii de vot cu o medie de 36,27%. Dacă vedeţi media prezenţei la vot, chiar dacă a fost un număr diferit de secţii de vot, ele sunt comparabile în jurul a 36%. Diferenţa majoră intervine în 2012, pe ceea ce au însemnat secţiile de vot, peste 46,24% prezenţă care sunt 8.916 secţii de vot, cu o explozie a mediei la 66,37% prezenţă la vot”, a precizat Adriean Videanu.
Videanu: În unele comune din judeţul Olt prezenţa la vot a fost şi de 216%
Pe lângă datele oficiale de pe site-ul BEC, în analiza PDL au fost luate în considerare mai multe date comparative care au inclus alegerile locale din 2012, alegerile prezidenţiale şi referendumul din 2007 pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. Astfel, potrivit analizei PDL,suspiciunea de fraudă apare în mai multe judeţe, unde prezenţa la vot a fost şi de 216%.
“Suspiciunea de fraudă, care are un mare grad de certitudine, este cea care vizează 2.243 de secţii de vot, unde diferenţa este de 1.168.901 voturi. Inclusiv prezenţa la vot depăşeşte ceea ce s-a întâmplat în judeţe. Practic în referendumul din 29 iulie ceea ce a făcut diferenţa o reprezintă în principiu un număr de 2.243 de secţii de vot în care s-a furat la greu. Din toate aceste secţii am luat câte cinci exemple în fiecare judeţ. Vreau să vă spun că ponderea este majoritară în câteva judeţe precum Mehedinţi, Olt, Teleorman şi Vrancea. Astfel, prezenţa la vot a fost între 216% în comuna Coloneşti din judeţul Olt şi 103% comuna Răcoasa din judeţul Vrancea. În toate aceste localităţi prezenţa la vot a fost de peste 100%, cu o menţiune expresă din acest punct de vedere, cele care depăşesc 110%, unde suspiciunea este una majoră, pentru că din verificările noastre, nici măcar nu s-au făcut cereri către biroul electoral judeţean pentru suplimentarea buletinelor de vot . Conform legii, în orice secţie de vot se distribuie numărul de buletine de vot pentru cei înscrişi pe listele permanente plus 10%. De unde au avut restul de buletine de vot? Este o întrebare la care autorităţile statului ar trebui să răspundă”, a adăugat Videanu.
Videanu: Am avut acces doar la listele suplimentare, nu şi la cele permanente
Totodată, democrat-liberalul a precizat că “paleta largă” a intervalului 1.168.901-2.650.810 de voturi fraudate la referendumul din 29 iulie este astfel pentru că PDL a avut acces numai la copii ale listelor suplimentare, nu şi a celor permanente, deoarece nu toţi preşedinţii din secţiile de votare "şi-au îndeplinit obligaţia legală de a pune la dispoziţia reprezentanţilor noştri în secţiile de vot copii de pe listele suplimentare".
“Din punctul de vedere al PDL care a lucrat numai pe baza datelor oficiale care sunt pe site-ul BEC, nivelul fraudei sau mai bine zis al suspiciunii de fraudă, pentru că frauda ar trebui confirmată de organele abilitate ale statului, la referendumul din 29 iulie este între 1.168.901 voturi şi 2.650.810. O să spuneţi o paletă largă a acestui interval. Într-adevăr, vreau să vă spunem că noi nu am avut cum să avem acces la copii de pe listele permanente, iar în ceea ce au însemnat listele suplimentare, din păcate nu toţi preşedinţii secţiilor de vot din cele peste 18.000 de secţii de vot şi-au îndeplinit obligaţia legală de a pune la dispoziţia reprezentanţilor noştri în secţiile de vot copii de pe listele suplimentare. Acesta este motivul pentru care nu am putut să facem o analiză exactă a ceea ce s-a întâmplat pe listele suplimentare, dar am cerut colegilor noştri din organizaţiile judeţene, ca la nivelul fiecărui judeţ, să se facă această analiză şi să ceară în completarea listelor suplimentare pe care le au în momentul de faţă organelor abilitate să li se pună la dispoziţie aceste liste, pentru a avea o analiză completă”, a explicat preşedintele interimar al PDL.
Adriean Videanu a concluzionat că prezenţa la vot de peste 100% în aproximativ 315 secţii de votare este “un fenonem fără precedent” şi că reprezentanţii partidului vor transmite datele acestei analize organelor abilitate, pentru a cerceta mai departe suspiciunea de fraudă a voturilor de la referendum.
“Este un fenomen fără precedent pe care PDL încearcă, prin ceea ce am prezentat dar şi prin demersul politic, să elimine sau în cel mai rău caz să diminueze această suspiciune de fraudă care a existat permanent şi care a avut o anvergură fără precedent la referendumul din 29 iulie”, a conchis democrat liberalul.