DNA: Dragnea, urmărit penal pentru că ar fi dus minori şi condamnaţi penal la urne

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea.
Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea. (psd.ro)

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a anunţat joi ce acuzaţii i se aduc secretarului general al PSD Liviu Dragnea, care este urmărit penal în dosarul fraudelor de la referendum. Astfel, Dragnea este acuzat de asociere pentru săvârşirea unor infracţiuni şi de instigare la cumpărarea voturilor. Mai mult, Dragnea este acuzat că ar fi dus minori şi condamnaţi penal la urne.

Totodată, DNA informează că Liviu Dragnea, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, şi-ar fi folosit autoritatea şi influenţa în scopul obţinerii unei prezenţe de minimum 60% la votul de la referendum.

El "a iniţiat o asociere formată din numeroase persoane (preşedinţi şi membri ai secţiilor de votare coordonaţi de responsabili locali şi judeţeni, preşedinţi de organizaţii judeţene şi locale, precum şi primari ai partidului), iar scopul asocierii era săvârşirea de infracţiuni prevăzute de Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, relevă DNA.

"A fost utilizat un sistem informatic complex, care permitea unui număr restrâns de persoane să obţină, în timp real, informaţii despre numărul de votanţi şi modul cum s-a votat în secţiile de votare. Astfel, oră de oră, coordonatorii partidului aveau reprezentarea prezenţei la urne, identificând secţiile de vot cu prezenţă slabă", se mai precizează în comunicat.

Liviu Dragnea, coordonator al campaniei electorale a PSD, a negat acuzaţiile şi a spus că întreaga campanie a fost organizată legal.

Dacă va fi găsit vinovat, Liviu Dragnea riscă până la 15 ani de închisoare.

"În cuvinte mai simple, eu sunt chemat la DNA pentru că am fost să votez la referendum"

DNA informează că Liviu Dragnea, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, şi-ar fi folosit autoritatea şi influenţa în scopul obţinerii unei prezenţe de minimum 60% la votul de la referendum

Secretarul general al Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, care este şi preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, a mers la audieri la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), pentru a da declaraţii în dosarul legat de posibilele fraude de la referendumul de pe 29 iulie.

"Eu am condus o campanie în mod legal, în mod corect. Şi eu am fost la vot, poate şi dumneavoastră aţi fost la vot. Doamne fereşte să nu vă cheme şi pe dumneavoastră", a spus Liviu Dragnea, la intrarea la DNA. El a precizat că va da declaraţii când va ieşi de la audieri.

Dragnea a declarat, la ieşirea de la audieri, că procurorii i-au adus la cunoştinţă "nişte învinuiri" în cazul posibilelor fraude la referendum, iar el va reveni pentru a da o declaraţie.

"Ceea ce am făcut noi au făcut toate partidele şi fac tot timpul, pentru că fiecare partid are dreptul legal să primească informaţii cu ceea ce se întâmplă de la membrii săi", a declarat Liviu Dragnea la ieşirea de la audieri, referindu-se la faptul că a cerut preşedinţilor de la birourile electorale din Teleorman să-l ţină la curent tot timpul cu prezenţa înregistrată la vot în ziua referendumului, lucru criticat de adversarii săi politici.

Principala acuzaţie adusă, susţine el, este că "s-a asociat cu mii şi zeci de mii de persoane pentru a asigura la vot o prezenţă mai mare de 50% plus unu", la referendum, a spus Dragnea. "În cuvinte mai simple, eu sunt chemat la DNA, pentru că alături de milioane de români, am fost să votez la referendum. Vreau să transmit un semnal pentru toţi colegii noştri că sunt viu şi nevătămat şi vom merge înainte", a declarat Liviu Dragnea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne