Serghei Lavrov revendică Arctica: "Este pământul nostru"

Serghei Lavrov
Serghei Lavrov (Drew Angerer/Getty Images)

Arctica este o zonă de influenţă a Rusiei, a proclamat luni ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, care avertizează Occidentul pe tema ambiţiilor sale în regiune, cu câteva zile înaintea unui important summit regional, potrivit AFP.

„Este clar pentru toată lumea, de mai mult timp, că acestea sunt pământurile noastre, teritoriul nostru”, a proclamat Lavrov, care a criticat, de altfel, revendicările SUA, Canadei şi Norvegiei în Arctica.

Secretarul american de stat Antony Blinken a început, duminică, un turneu consacrat Arcticii - o nouă miză a rivalităţii cu China - care, deşi nu ar avea niciun drept să revendice zone arctice, o face - şi o primă ocazie de testare a relaţiilor deteriorate cu Rusia înaintea unui eventual summit al lui Joe Biden cu Vladimir Putin.

La Reykjavik, în centrul atenţiei se află reuniunea tête-à-tête cu omologul său rus Serghei Lavrov - prima reuniune de nivel înalt între cele două puteri divizate de tensiuni tot mai pronunţate.

Arctica a devenit un subiect de tensiune între cele opt ţări riverane membre ale Consiliului Arcticii - Statele Unite, Rusia, Canada, Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda şi Islanda - vizând resursele naturale, căile de navigaţie şi poziţia strategică ale acesteia.

Acestora li se adaugă China, care, deşi nu face parte din Consiliu, încearcă să ridice pretenţii de stat "cvasi-arctic".

Antony Blinken şi Serghei Lavrov urmează să treacă în revistă „toate aspectele relaţiilor bilaterale - bune, rele - dintre cele două”, a anunţat un purtător de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe