Acuzaţii de spionaj împotriva UE. Martin Shulz: SUA a depăşit limita

UE a folosit un limbaj dur şi a cerut ca SUA să dea explicaţii privind veridicitatea informaţiilor dintr-un raport al unei publicaţii germane din care reiese că Washingtonul spionează Uniunea.
(Departmentul de Apărare a SUA)
Epoch Times România
01.07.2013

UE a folosit un limbaj dur şi a cerut ca SUA să dea explicaţii privind veridicitatea informaţiilor în ce priveşte un raport al unei publicaţii germane din care reiese că Washingtonul spionează Uniunea.

Înaltul Reprezentant UE, Catherine Ashton, a declarat duminică că autorităţile din SUA au fost imediat contactate referitor la raportul din Der Spiegel, conform căruia SUA spionează birourile UE din Washington, Bruxelles şi Uniunea Europeană.

Franţa a cerut de asemenea o explicaţie. "Aceste fapte, dacă se confirmă, sunt complet inacceptabile", a declarat Ministrul de Externe, Laurent Fabius.

Ziarul britanic The Guardian a declarat duminică într-un articol că SUA a vizat în activităţile sale de spionaj şi aliaţi non-europeni. Citând un document al Agenţiei de Securitate Naţională (NSA), ziarul a susţinut că "alături de adversari ideologici tradiţionali şi ţări din Orientul Mijlociu, lista vizează misiunile UE şi ambasadele Franţei, Italiei şi Greciei, precum şi un număr de alţi aliaţi americani, printre care Japonia, Mexic, Coreea de Sud, India şi Turcia".

Der Spiegel a raportat sâmbătă că NSA a pus microfoane în birourile UE şi a obţinut acces la reţelele interne de calculatoare ale UE. Aceasta este ultima dezvăluire a presupuselor activităţi de spionaj ale SUA şi a stârnit revoltă din partea politicienilor UE. Publicaţia a revenit sâmbătă cu un raport conform căruia agenţia SUA ascultă jumătate de milion de apeluri telefonice, emailuri şi mesaje text din Germania în fiecare lună, mult mai mult decât orice altă ţară europeană, un număr similar cu informaţiile înregistrate în China şi în Irak.

Dezvăluirile privind programul de supraveghere al SUA, care au fost făcute publice de fostul consultant NSA Edward Snowden au făcut furori în SUA şi peste hotare în ceea ce priveşte relaţia dintre dreptul la intimitate şi securitatea naţională.

"Dacă rapoartele media sunt corecte, aceste acţiuni aduc aminte despre acţiunile întreprinse în timpul Războiului Rece. Depăşeşte orice imaginaţie ca prietenii noştri din SUA să-i vadă pe europeni ca pe nişte duşmani", a declarat ministrul german al Justiţiei Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, potrivit celor de la Reuters, adăugând că aceste acţiuni nu se pot justifica aşa uşor folosind argumentul de luptă împotriva terorismului.

Germanii sunt în mod particulari sensibili în ceea ce priveşte monitorizarea Guvernului, după ce au avut de a face cu poliţia secretă Stasi din fosta Germanie de est comunistă şi cu Gestapo-ul regimului nazist al lui Hitler.

Cancelarul german Angela Merkel nu a comentat încă acest ultim raport. Cu o lună în urmă, înainte de o vizită a preşedintelui american Barack Obama, aceasta a apărat monitorizarea de către Guverne a comunicaţiilor de internet şi a precizat că cyber-spionajul SUA a ajutat la prevenirea unor atacuri pe tărâm german. În timpul vizitei lui Obama a explicat însă că există limite la această monitorizare, dar nu a intrat în detalii privind această chestiune.

Preşedintele Parlamentului European, germanul Martin Schulz, a declarat că dacă raportul este corect va avea un impact serios în ceea ce priveşte relaţiile dintre UE şi SUA. Acesta a declarat pentru un post de radio francez că SUA a depăşit limita.

Viviane Reding, comisarul european pentru Justiţie şi Drepturi Fundamentale, a scos în evidenţă faptul că "partenerii nu se spionează unul pe celălalt".

Cum răspunde SUA?

Răspunzând acuzaţiilor aduse de UE, secretarul de stat american John Kerry a declarat luni, că nu doar SUA, ci aproape toate statele lumii întreprind o mulţime de activităţii pentru a-şi apăra interesele şi securitatea.

"Pot spune că fiecare ţară din lume care este angajată în afaceri internaţionale şi de securitate naţională întreprind o mulţime de activităţi pentru a-şi proteja securitatea naţională şi tot felul de informaţii contribuie la acest lucru. Tot ce ştiu este că nu este ceva ieşit din comun pentru multe naţiuni", a declarat John Kerry în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit secretarului de stat, Guvernul SUA este de părere că China ar fi putut să ajute SUA în eforturile sale de a-l aresta pe Edward Snowden în timp ce acesta se afla în Hong Kong. Acum acesta se află într-un aeroport din Moscova, având paşaportul revocat de SUA. Deşi a aplicat pentru azi în Ecuador soarta lui este în mâinile autorităţilor ruse şi nu se poate lua în considerare azilul până când nu ajunge în Ecuador sau la o ambasadă ecuadoriană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor