"Acum presiunea se mută pe Bolojan" - Ce se va întâmpla dacă preşedintele nu va ieşi cu dovezi despre "operaţiunea Georgescu"

Ilie Bolojan
Andrei Pricopie
16.02.2025

Jurnaliştii Tudor Muşat, Sebastian Zachmann şi Silviu Sergiu au discutat, în podcastul "THIS IS THE STORY", despre alegerile prezidenţiale care bat la uşă şi datoria noului preşedinte interimar al României, Ilie Bolojan, de a face lumină legat de anularea primului scrutin.

Silviu Sergiu: Crin Antonescu s-a deconspirat la un moment dat, a dat o declaraţie care a trecut uşor pe sub radar, în care a spus ceva de genul: să vedem cine candidează din tabăra suveranistă în locul lui Călin Georgescu. Deci senzaţia mea este că lucrurile sunt totuşi clare şi că e complicat să fie lăsat Georgescu să candideze. Iar evoluţiile din ancheta cu finanţarea mie mi se pare că au un trend ascendent, s-ar putea să vină şi probe, dovezi, informaţii relevante şi candidatura asta va fi oprită. Eu aşa cred.

Tudor Muşat: Dar demisia asta a lui Iohannis, intempestivă, a anulat şi ultima şansă de a afla mai multe despre turul întâi şi nevoia anulării? Adică, odată cu plecarea lui, inclusiv din fruntea CSAT, ce s-ar mai putea întâmpla?

Sebastian Zachmann: Cred că ăsta era un moment care l-ar fi aşezat totuşi pe Klaus Iohannis de partea bună a istoriei, în fruntea paginii. Ultima ocazie să vină şi să iasă în faţa românilor cu rapoarte consistente despre anularea alegerilor prezidenţiale, nu compunerea aceea din CSAT, care mai degrabă insultă inteligenţa oamenilor, nu aduce nicio dovadă în plus. Deci, Iohannis a ratat şi această şansă, cum a ratat şansa de a pleca la finalul anului din funcţie, a ratat acum, în aceste câteva săptămâni petrecute la Palatul Cotroceni, să facă lumină cât de cât sau să ofere o perspectivă. Nu ştiu, în limbaj juridic, cred că se numeşte indicii temeinice, să ofere măcar nişte indicii, chiar dacă nu temeinice, despre ce s-a întâmplat la alegerile prezidenţiale.

Acum presiunea se mută pe Ilie Bolojan. Ilie Bolojan, până la validarea candidaţilor la prezidenţiale, va trebui să răspundă la această întrebare. Vrând, nevrând, toată presa asta îi va comunica, asta îl va întreba. Nu-l văd pe Ilie Bolojan luând singur iniţiativa, pentru că el nu pare genul de politician jucător deocamdată în această situaţie la Palatul Cotroceni. Nu-l văd confortabil pe Ilie Bolojan cu funcţia de preşedinte, fie şi preşedinte interimar.

Tudor Muşat: Cu atât mai mult cu cât, să zicem, ar candida în numele tuturor, cu atât mai mult cu cât vrea să maximizeze şansele unui candidat PNL, dacă nu va fi el acela, altul, şi să vină şi să clarifice odată pentru totdeauna cât se poate clarifica problema Georgescu. Adică: oameni buni, am constatat că societatea n-a fost mulţumită cu explicaţiile primite. Între timp am intrat şi în posesia unor noi probe. Între timp am făcut mai multă lumină. Între timp, nu ştiu ce, suntem dispuşi să comunicăm altfel cu voi şi atunci venim cu ceva mai mult decât compunerea penibilă, cu nişte lucruri articulate şi îî revine lui misiunea să facă chestia asta.

Sebastian Zachmann: Asta ar fi o dovadă de normalitate. Însă ce am trăit noi în ultimele luni n-are nicio legătură nici cu legea, nici cu bunul-simţ, nici cu morala politică. Deci, domnul Bolojan ar putea să facă asta, ar fi cel mai bun scenariu. Are totuşi acele dovezi? Serviciile secrete i le vor livra sau i le-au livrat sau sunt acele dovezi în sertarul preşedintelui ţării, indiferent de numele lui? Mie tare mi-e teamă să cred că nu. Nu sunt acolo şi nu sunt probe clare care să arate implicarea lui Călin Georgescu, deşi, aşa cum spunea şi Silviu, vedem nişte eforturi din partea unor instituţii, din partea procurorilor, de a face nişte conexiuni.

Silviu Sergiu: Dacă Bolojan va ieşi cu nişte dovezi, şi eu cred că e absolut necesar să o facă, fără aceste dovezi victoria lui Georgescu sau blocarea candidaturii nu e posibilă, din punctul meu de vedere. Dar dacă va face chestia asta, va vulnerabiliza PNL-ul. Deci, domnilor, lucrurile sunt foarte limpezi aici. Au fost două partide mari care s-au jucat cu nişte suveranişti, crezând că ei sunt pionii pe tabla de şah. Ciolacu l-a tras după el pe Simion, PNL-ul cu Ciucă pe Georgescu. La un moment dat, nişte băieţi din Rusia, uitându-se la scena politică românească, au decis să intre în joc. Şi l-au luat pe domnul Georgescu şi l-au împins pe TikTok până l-au trimis pe primul loc.

Tudor Muşat: Cu sprijinul conservelor militaro-securiste din România, mi-am imaginat că...

Silviu Sergiu: Eu n-am acces la... eu speculez. Este singura chestie pe care o poate face un ziarist care comentează activitatea serviciilor secrete. Pentru că nu avem acces la informaţii. Dar senzaţia mea este că povestea a fost o lucrătură internă – eu aş fi foarte, foarte surprins să văd o legătură directă cu Rusia – pe care ruşii au exploatat-o, cum se spune, în mediu. Au intrat, au băgat la greu pe TikTok. Deci l-au împins, l-au împins, l-au împins şi, la un moment dat, lucrurile au luat-o razna.

Deci PNL-ul, apropo de ancheta ANAF şi de informaţiile publicate de Snoop, apropo de informaţiile legate de Rareş Bogdan, care a fost parte din povestea asta şi aşa mai departe, PNL-ul va fi vulnerabilizat. Dar, pentru sănătatea democraţiei acestui popor şi pentru şansele de a rămâne pe orbita occidentală, eu cred că, dacă e vorba să sacrificăm PNL-ul, ducă-se.

Tudor Muşat: Nu cred că o să-ţi arate cu subiect şi predicat noile dezvăluiri, că PNL a intenţionat... în sensul că a fost poate neglijent cu campania, a fost uşor de deturnat.

Silviu Sergiu: Am găsit un site de IA care a arhivat presa tipărită şi m-am uitat pe articolele de presă din 2012, chiar şi înainte. Ştiţi cine îl împingea pe Călin Georgescu în faţă? PNL. Dinu Patriciu îl promova în ziarul din 2012, Adevărul a făcut două interviuri cu el la interval de două luni. E incredibil. Noi ştim şi ce rol a avut Dinu Patriciu în balamucul politic din 2012, ştim şi de relaţiile cu SIE, pe vechi, ştim multe lucruri, Rompetrol, Petro Midia, cunoaştem vremurile alea, deci este un om care a fost apropiat de o anumită zonă, chiar şi cu legături ruseşti pe vremea aia.

Tudor Muşat: Lumină trebuie făcută, pentru că atunci ne găsim în două şcoli de gândire, sau două paradigme, oricare proastă. Ori ne-a trecut pe sub nas nouă serviciile secrete toată povestea asta şi atunci e foarte nasol, ori actualul sistem, cum i se spune, cu Iohannis, cu Ciolacu etc., a instrumentat toată povestea asta, care de fapt nu e adevărată, doar ca să aibă ei un rival cu care să se războiască şi acum uite ce fac. Adică oricum ai da-o, pică prost. Iar între timp, foarte multă lume s-a îndrăgostit de Georgescu. Ce să-i faci?

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor