Actorul Marin Moraru s-a stins din viaţă la 79 de ani

Îndrăgitul actor Marin Moraru, a încetat din viaţă duminică seara, la vârstă de 79 de ani, după o grea suferinţă.
Ana Ion
22.08.2016

alte articole

Marin Moraru (europafm.ro)
Ana Ion
22.08.2016

Marin Moraru a închis ochii, pentru ultima dată, la spitalul Elias din Capitală, unde era internat din data de 10 august, după mai bine de o jumătate de secol în care a făcut onoare scenei, filmului şi şcolii de teatru româneşti, informează stirileprotv.ro.

Potrivit doctorului Daniela Safta, director medical la Spitalul Elias, Moraru a fost internat în Spitalul Elias pe data de 10 august şi a decedat duminică la ora 17:30, în urma unei boli grele şi necruţătoare.

Ultimul prieten care l-a văzut în viaţă pe marele actor a fost colegul sau cu care a jucat în mai multe seriale de televiziune, Vladimir Găitan.

"Am fost la el dimineaţă, să-mi iau rămas bun pentru că pe noi ne-a legat o prietenie extraordinară şi am văzut că era deja rău, nu mai putea să vorbească. M-a strâns de mână şi într-o oră el a plecat la îngeri.", a declarat Găitan

Moraru va rămâne în memoria a zeci de generaţii de români cu memorabilele sale roluri pe scenele de teatru şi film.

Potrivit cinemagia.ro, Moraru a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L.Caragiale" în anul 1961, având ca examen de diplomă rolul Agamiţă Dandanache din piesa "O scrisoare pierdută” de I.L.Caragiale. Ulterior, a actorul a jucat scenele de la Teatrul Tineretului (1961-1964), apoi la Teatrul de Comedie (1965-1968), la Teatrul Lucia S. Bulandra (1968-1971) şi la Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" (1971-1974).

A predat o perioadă în calitate de conferenţiar universitar la I.A.T.C. Bucureşti (1974-1980) pentru ca apoi să revină la Teatrul Naţional "I. L. Caragiale.

"Marin Moraru este un actor care a uluit lumea teatrului cu creaţiile sale. Spectacole precum "D'ale carnavalului", "Leonce şi Lena", "Nepotul lui Rameau", "Capul de răţoi", "Umbră", "Troilus şi Cressida", "Ocolul pământului", "Trei gemeni veneţieni", ori, după Revoluţie, "Tache, Ianke şi Cadâr", "Egoistul", "Crimă pentru pământ" l-au avut şi îl au în fruntea distribuţiei.

Actorul care a făcut onoare şcolii româneşti de teatru şi film a primit în data de 2 martie 2009 premiul pentru întreaga carieră la Gala Premiilor Gopo. Aceasta reprezintă recunoaşterea legitimă pe care lumea filmului de la noi o acordă contribuţiei importante pe care a avut-o Marin Moraru la istoria ultimelor 4 decenii de cinematografie din România.", scrie cinemagia.ro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor