"Piaţa Radu Beligan". Dobrev: Am dat de ceva care spune multe despre caracterul marelui dispărut

Primăriţa Gabriela Firea vrea ca Bucureştiul să aibă o piaţă "Radu Beligan", decizie luată după moartea celebrului actor. Cei de la Uniunea Salvaţi Bucureştiul nu par însă deloc încântaţi de idee şi amintesc de trecutul controversat al acestuia.
Dumitru Dobrev (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Ana Ion
30.07.2016

Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, le cere consilierilor generali să voteze atribuirea denumirii "Piaţa Radu Beligan" zonei de lângă Spitalul Colţea vis a vis de Teatrul Naţional, idee care nu îi surâde deloc vicepreşedintelui Uniunii Salvaţi Bucureştiul (USB), avocatul Dumitru Dobrev.

"Luni la ora 12.00 ne cere doamna Firea să votăm atribuirea denumirii "Piaţa Radu Beligan" zonei de lângă Spitalul Colţea vis a vis de TNB. Eu cred că un talent actoricesc remarcabil ca al lui Radu Beligan nu va fi lesne uitat de public, de biografi, de criticii de teatru. Dar pentru ca să ţi se ridice o statuie, să fie denumită o stradă, o piaţă publică după numele tău mi s-ar părea normal să fii şi un reper moral, un om echilibrat şi decent nu doar un imens talent. Am căutat un pic despre Radu Beligan pe net şi am văzut că a fost membru plin al CC al PCR din 1969 până în 1989.

Bun, am zis, omul poate nu avea stofă de opozant şi s-a lăsat înhămat la carul propagandei de partid ca să fie lăsat să-şi facă treaba. Hai să fie şi un lup mâncat de oaie! Săpând un pic mai mult am dat de ceva ce mi se pare că spune mai multe despre caracterul marelui dispărut", a scris sâmbătă, pe contul său de Facebook, Dumitru Dobrev.

Potrivit consilierului general USB, în Cartea Albă a Securităţii, ediţie îngrijită de Virgil Măgureanu, fost şef al SRI, la data de 30 noiembrie 1982 apare nota cu numărul 296, "colectată" de Securitatea Municipiului Bucureşti şi semnată chiar de conducătorul acestui serviciu, colonelul Gheorghe Dănescu.

În rândurile ce urmează, Dumitru Dobrev a reprodus un pasaj elocvent din respectiva notă, în care e adusă în discuţie atitudinea lui Radu Beligan, artist al Poporului şi directorul Teatrului Naţional din Bucureşti la acea vreme, raportată la piesa "O scrisoare pierdută", regizată de Liviu Ciulei, plecat din România în 1980 - voia difuzarea variantei lui:

"Radu Beligan se arată nemulţumit şi pentru faptul că TVR a transmis piesa «O scrisoare pierdută », în regia lui Liviu Ciulei, care a întors spatele ţării, plecând în străinătate, şi nu pe cea regizată de un membru al CC al PCR, adică de el. După opinia sa, tinerii care iau contact pentru prima oară cu o astfel de piesă, precum cea transmisă, nu au de învăţat, ea constituind o «crimă pentru actul cultural în sine»".

"Ce părere aveţi? Votăm sau nu Piaţa Radu Beligan?", întreabă retoric Dumitru Dobrev.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor