Activiştii ridică problema confidenţialităţii Skype
alte articole
Grupurile care monitorizează confidenţialitatea au trimis o scrisoare deschisă către Microsoft, proprietarul Skype, în legătură cu cât de multe date furnizează programele lor populare de chat şi voice-over-IP unor terţe părţi, inclusiv guvernelor şi companiei chineze TOM Online.
"Mulţi dintre utilizatori se bazează pe Skype pentru comunicaţii securizate - indiferent dacă aceştia sunt activişti care operează în ţările guvernate de regimuri autoritare, jurnalişti care comunică cu surse sensibile, sau utilizatori care doresc să discute în privat anumite probleme cu partenerii de afaceri, familia sau prietenii," susţine scrisoare, care a fost semnată de zeci de organizaţii şi persoane fizice, inclusiv Electronic Frontier Foundation, Reporteri Fără Frontiere, Global Voices Advocacy, GreatFire.org şi altele.
Ei au cerut Microsoft să dezvăluie dacă terţe părţi pot intercepta apelurile Skype şi doresc clarificări cu privire la modul în care programul interacţionează cu legile de înregistrare a convorbirilor din Statele Unite.
Scrisoarea subliniază că Skype, care a fost achiziţionat de Microsoft în 2011, are 600 de milioane de utilizatori, în esenţă fiind una dintre companiile cele mai mari de telecomunicaţii.
"Este regretabil că aceşti utilizatori, şi cei care îi consiliază cu privire la cele mai bune practici de securitate, folosesc Skype în ciuda declaraţiilor neclare şi confuze privind confidenţialitatea convorbirilor pe Skype şi a accesului pe care guvernele şi unele părţi terţe îl au la datele şi comunicaţiile utilizatorilor de Skype", se arată în scrisoare.
Grupurile cer Microsoft să publice periodic un raport similar cu ceea ce Google sau Twitter au făcut în anii anteriori.
Raportul ar include "date privind eliberarea de informaţii despre utilizatorii Skype către terţi, clasificate pe ţara de origine a cererii, inclusiv numărul de cereri făcute de guverne, tipul de date solicitate, proporţia cererilor care au fost acceptate şi ce a stat la baza respingerii anumitor cereri."
Autorii vor să cunoască şi detaliile relaţiei dintre Skype şi TOM Online, o companie de Internet din China, care găzduieşte o versiune chineză aprobată de regim a Skype, probabil din îngrijorarea că firma înmânează date ale utilizatorilor săi către autorităţi, acestea putându-le intercepta convorbirile.
"TOM, la fel ca orice altă companie de comunicaţii din China, are obligaţia de a se conforma legilor locale, dacă are permisiunea de a funcţiona în China", se arată într-un mesaj postat pe Skype.
Raportul propus ar include şi detalii cu privire la datele despre utilizatori pe care Skype şi Microsoft le adună, ce informaţii ar putea fi interceptate sau colectate de părţi terţe sau potenţiali hackeri, conform părerii companiei.