10 ţări în care telefoanele voastre celulare vor fi în mod sigur ascultate
China
Prima ţară de pe listă nu ar trebui să fie o surpriză. Regimul chinez a purtat o campanie puternică de cenzurare prin intermediului Marelui său Firewall, care blochează un anumit număr de termeni sensibili pentru regim pe motoarele de căutare de pe Internet, pe site-urile de media socială şi pe alte website-uri. În mod notabil, acei termeni sunt legaţi de Tibet, practica spirituală persecutată Falun Gong şi masacrul din Piaţa Tiananmen din 1989.
De asemenea nu este surprinzător faptul că, având peste 1,3 miliarde de cetăţeni, China operează cel mai mare sistem din lume pentru monitorizarea şi cenzurarea Internetului. Regimul implementează de asemenea un sistem de supraveghere asupra gigantei sale pieţe de telefonie mobilă încă în creştere.
Freedom House descrie piaţa de telefonie mobilă chineză drept “cea mai reglementată şi controlată” piaţă de pe Pământ, cu peste 672 de milioane de abonaţi la serviciile China Mobile, 212 milioane de abonaţi ai China Unicom şi 138 de milioane de abonaţi ai companiei de stat China Telecom. Toate aceste 3 companii sunt conduse şi controlate de statul chinez.
După seria de autoincendieri desfăşurate de tibetani, autorităţile chineze au recurs la tăierea telecomunicaţiilor în zonele tibetane, conform grupului Reporters Without Borders.
Belarus
Belarus, deseori descrisă ca “ultima dictatură a Europei” datorită pumnului de fier cu care conduce ţara preşedintele Alexander Lukashenko, a declarat ca fiind ilegale monitorizarea şi filtrarea reţelelor de telecomunicaţii.
Dar autorităţile ţării o fac oricum. Sub motivul protejării “securităţii naţionale”, în 2001, Lukashenko a semnat o măsură de a include Internetul ca o potenţială ameninţare, însemnând că autorităţile pot monitoriza liber ceea ce fac sau ce caută cetăţenii pe Internet, conform Iniţiativei pentru Internetul Deschis (OpenNet Iniţiative ONI).
Freedom House notează că “mesajele text şi apelurile telefonice ale activiştilor opoziţiei sunt monitorizate în mod curent în Belarus.
“Controlul asupra Internetului este centralizat cu ajutorul companiei deţinute de guvern Beltelecom, care administrează uşa de intrare a Internetului în ţară”, a declarat ONU, descriind reglementarea Internetului din Belarus ca fiind “intensă şi cu implicarea puternică a statului.”
Siria
În ultimele 20 de luni, situaţia din Siria a mers din rău înspre şi mai rău, transformându-se într-un război civil între diversele facţiuni de rebeli şi regimul preşedintelui Bashar al-Assad.
Un mare număr de activişti au fost arestaţi prin sistemului de urmărire GSM care vizează telefoanele mobile şi sunt folosite de agenţiile siriene de informaţii. Singurii doi furnizori de servicii de telefonie mobilă din Siria, incluzând Syria Tel condusă de stat, au blocat acum termeni sensibili trimişi prin SMS. Acei termeni includ “demonstraţie” şi “revoluţie”, conform Freedom House.
De asemenea, regimul foloseşte Blue Coat Technology pentru a filtra Internetul pe dispozitivele mobile precum şi pe liniile fixe. Mulţi activişti şi rebeli sirieni au folosit dispozitive mobile pentru a filma luptele, care apoi sunt încărcate pe YouTube sau alte website-uri.
Autorităţile siriene au suspendat în mod frecvent canalele de telecomunicaţii, incluzând Internetul şi serviciile de telefonie mobilă, pe o scurtă perioadă de timp pentru a preveni răspândirea informaţiilor ce ar putea duce la proteste suplimentare.
Atât Siria cât şi principatul ei aliat, Iranul, au folosit “tehnologicii de blocare, monitorizare şi urmărire a calculatoarelor şi reţelelor” pentru a strivi opoziţia şi pentru a comite “abuzuri grave împotriva drepturilor omului”, conform unei rezoluţii emise de Casa Albă în luna aprilie a acestui an.
Iran
Republica Islamică este frecvent listată ca una dintre cele mai închise ţări din lume, cu o atmosferă care încurajează autocenzura şi descurajează opoziţia. Internetul din Iran este puternic monitorizat şi supus unei filtrări extensive şi sofisticate.
Bloggerii, activiştii pentru drepturile omului şi jurnaliştii sunt deseori ţinte ale forţelor de securitate şi supuşi torturii şi tratamentelor inumane. La începutul acestei luni, familia bloggerului Sattar Beheshti a fost informat că acesta a fost ucis în detenţie, cu semne vizibile şi martori oculari ce dovedesc că el a fost torturat. Beheshti a fost reţinut după ce a publicat o opinie critică privind situaţia drepturilor omului din Iran.
Un raport al Reuters publicat în martie a descoperit că gigantul chinez în telecomunicaţii ZTE a vândut un sistem foarte sofisticat de supraveghere companiei iraniene de stat Telecommunication Co. ce monitorizează liniile telefonice, mobile şi conexiunile de Internet. Agenţia de ştiri a citat surse nenumite care au lucrat în acel proiect, spunând că sistemul poate monitoriza vocea, mesajele text şi Internet.
Activiştii pentru drepturile omului au notat numeroase cazuri în care Republica Islamică a urmărit activişti iranieni prin monitorizarea apelurilor lor telefonice şi a activităţilor pe Internet.
Vietnam
Alături de expansiunea Internetului în Vietnam, guvernul condus de comunişti a intensificat eforturile de a filtra conţinutul prin mijloace legale şi normative. De obicei, guvernul vizează materiale considerate a fi ameninţătoare pentru stat, regim sau securitatea naţională.
Oficialii vietnamezi “ascultă conversaţiile şi urmăresc apelurile telefonice ale celor aflaţi pe lista lor neagră”, care include “activişti de mare profil” şi membri ai organizaţiilor binecunoscute şi vizate, conform Freedom House.
Oficialii, de asemenea, “uneori deconectează serviciile de telefonie mobilă ale celor care sunt implicaţi activ în activităţi considerate reacţionare”, mai spune Freedom House.
În septembrie 2012, premierul Nguyen Tan Dung a ameninţat public că bloggerii care publică conţinut critic la adresa guvernului vor fi “serios pedepsiţi”. Unii bloggeri au publicat o serie de scandaluri despre membrii Partidului Comunist. Între timp, activiştii pentru libertatea de exprimare au fost descrişi ca “terorişti” de către guvernul vietnamez. Aproximativ 24 de jurnalişti şi bloggeri sunt întemniţaţi în prezent în Vietnam, conform grupului Reporteri Fara Frontiere.
Uzbekistan
Uzbekistanul, localizat în Asia Centrală, este una dintre cele mai cenzurate ţări din lume, dar guvernul a negat că există astfel de practici.
Guvernul foloseşte mecanisme sofisticate pentru a controla Internetul şi se zvoneşte că guvernul poate cere informaţii de la orice furnizor de servicii de Internet despre utilizatorii săi, incluzând numele, adresa, jurnalul căutărilor şi alte date, forţându-i pe mulţi uzbeki să utilizeze Internet cafe-uri, proxiuri si anonimizatori pentru a accesa netul. Multe website-uri de ştiri ale opoziţiei şi alte portaluri au fost interzise pe loc.
Freedom House a declarat că s-a “înţeles că guvernul poate [de asemenea] să ceară cu uşurinţă orice informaţie de la companiile de telefonie mobilă cu privire la un abonat (nume, adresa, istoricul apelurilor şi conţinutul SMS-urilor) chiar dacă nu s-a comis nicio crimă.”
Preşedintele autoritar uzbek Islam Karimov a căutat să aplice “filtrarea generală” de tipul celei descoperite în China şi Iran, a declarat OpenNet.
În 2004, o serie de atacuri în capitala Tashkent, despre care s-a spus că au fost desfăşurate de către militanţii islamici, au fost urmate de “o intensificare a suprimării societăţii uzbeke, ceea ce include toate formele şi canalele de dizidenţă, incluzând Internetul”, a declarat OpenNet.
Etiopia
Lupta Etiopiei cu cenzura şi supravegherea online a fost evidenţiată mai devreme în acest an când statul etiopian a întemniţat 2 jurnalişti suedezi pentru 14 luni, înainte ca aceştia să fie eliberaţi în septembrie, pentru că au raportat despre situaţia drepturilor omului în regiunea Ogaden.
Accesul la Internet este limitat, cu mai puţin de 400.000 de oameni având acces la Internet începând cu 2009 şi mulţi bloggeri considerând că le sunt monitorizate comunicaţiile. Internet cafe-urile au devenit un sprijin esenţial în ţară dar au fost închise pentru că au oferit servicii de tip voice-over-IP precum Skype.
Atât Skype cât şi Tor sunt interzise în ţară şi guvernul a impus termeni duri de închisoare pentru cei care încalcă regulile impuse. Utilizatorii pot primi până la 15 ani pentru utilizarea programului Skype şi a altora similare.
În ciuda garanţiilor constituţionale ale libertăţii presei şi a accesului la informaţie, guvernul etiopian controlează strict Internetul şi mass media online.
Coreea de Nord
Nu este o ştire nouă că cea mai izolată ţară din lume, Coreea de Nord, are de asemenea controale stricte asupra Internetului şi mass mediei, rezidenţii fiind forţaţi să introducă pe furiş informaţii şi ştiri în ţară şi să le şi scoată în afara ei prin intermediul graniţei sale nordice cu China.
Dar ceea ce este mai surprinzător este că din ce în ce mai mulţi nord-coreeni şi-au procurat telefoane mobile în anii recenţi, existând peste 1 milion de abonaţi în ţara solitară, conform unui raport din iulie publicat în Wall Street Journal.
A avut loc o înflorire a introducerii pe furiş de telefoane mobil în ţară în anii recenţi, dar liderul Kim Jong Un a lansat “o campanie fara precedent între mai multe agenţii pentru suprimarea” dispozitivelor, a raportat Radio Free Asia în octombrie. Majoritatea telefoanelor sunt introduse prin China.
O sursă din zonă a spus de îndată ce este detectat un semnal, investigatorii vor fi trimişi imediat pentru a-l găsi pe “criminal”. Mişcarea este îndreptată spre restricţionarea apelurilor telefonice internaţionale şi a utilizării Internetului.
Cuba
Cuba, care a fost numită cea mai cenzurată ţară din Emisfera Vestică, şi-a ridicat doar în martie 2008 interdicţia sa asupra telefoanelor mobile şi a altor produse consumabile.
În 2011, “cenzura oficială a fost codificată în lege şi aplicată cu forţă”, a declarat Comitetul pentru Protejarea Jurnaliştilor, în timp ce “guvernul a persecutat jurnaliştii critici [la adresa guvernului] cu arestări arbitrare, detenţii pe termen scurt, bătăi, campanii de denigrare, supraveghere şi sancţiuni sociale.”
Un raport recent a susţinut că liniile telefonice ce aparţin de Hablalo Sin Miedo – un grup media alternativ care încearcă să treacă dincolo de cenzura cubaneză – au fost blocate de stat, a raportat Hispanic Business. Hablalo a fost puternic de activiştii cubanezi pentru drepturile omului şi jurnaliştii care doresc să publice ştiri nepublicate în mass media de stat.
Turkmenistan
Turkmenistanul este cu uşurinţă una dintre cele mai restricţionate şi izolate ţări din lume, Internetul fiind disponibil doar pentru o mică porţiune a rezidenţilor ţării – de obicei elitele.
“Are cea mai scăzută rată de răspândire a accesului la Internet şi cel mai ridicat grad de controale de prima generaţie”, a declarat OpenNet, adăugând că “cenzura este omniprezentă”. Doar entităţile media conduse stat pot opera în Turkmenistan şi jurnaliştii străini nu sunt lăsaţi să intre în ţară. În timpul recentelor alegeri prezidenţiale ale ţării, în cadrul cărora Gurbanguly Berdymukhamedov a obţinut 97% dintre voturi, puţine entităţi media străine au raportat despre ele.
“Guvernul a căutat să obţină un control deplin asupra Internetului pentru a evita orice potenţială ameninţare la adresa regimului pe care putea sa îl reprezinte accesul nemonitorizat”, cu o singură companie de telecomunicaţii de stat conducând lucruri, a declarat OpenNet. Există doar 10 puncte publice de acces a Internetului în ţară.