Activist de mediu, ameninţat de patronul unui gater: Îţi tai capul, aşa, dintr-o lovitură!

(Getty Images)

Daniel Ghinghiloschi, un activist de mediu din Suceava, a fost ameninţat cu moartea de patronul unui gater în timp ce urmărea transporturile de lemne din zona Moldoviţa-Vatra Moldoviţei-Vama. Ulterior, Ghinghiloschi a depus plângere penală la Poliţia Vama.

Incidentul a fost relatat, marţi, de activistul Daniel Bodnar pe pagina sa de Facebook.

În continuare, redăm câteva pasaje din conversaţia cu patronul de gater:

Patron: Tu umbli după camioane şi filmezi?

Ghinghiloschi: Am tot dreptul!

Patron: Da? Ai dreptul? Eu te-aş ruga să mă cauţi să mă filmezi, să filmezi cum îţi tai capul, aşa dintr-o lovitură. Ţi-aş arăta cum se filmează.

Ghinghiloschi: Dar cu ce să îmi tai capul?

Patron: Cu ce apuc eu. Te mănâncă în p..a cu filmatul.

Ce a spus Bodnar despre incident:

“Patron de gater cu apucături de CRIMINAL. Cum poate să ameninţe în asemenea hal, ziua în amiaza mare? Cine îi protejează pe aceşti patroni? Cred că s-a ajuns prea departe!

Eu am fost ieri pe zona Bistriţa-Reghin, iar Dani şi ceilalţi băieţi au rămas în zona Moldoviţa-Vatra Moldoviţei-Vama!

Era parcat în aşteptarea unui camion, iar patronul a venit şi l-a avertizat dacă îl va filma: ‘îţi tai capul dintr-o lovitură’.

Dani a depus plângere penală la Poliţia Vama şi vrem să vedem ce vor face sau ce îi va reţine pe poliţişti să ia atitudine în acest caz!”

Ulterior, într-un comentariu la postarea sa, Bodnar a ataşat o poză în care apare un bărbat, afirmând că ar fi vorba de patronul implicat în incident:

“Din primele informaţii pe care le avem, acesta este individul care l-a ameninţat pe Dani Ghinghiloschi!”, a afirmat Bodnar.

(Facebook / bodnardaniel)

Activiştii de mediu care vor să documenteze tăierile ilegale de copaci sunt în mod constant ameninţaţi, hărţuiţi şi chiar bătuţi pentru demersurile lor.

Într-un alt caz, care a avut loc în 2021, regizorul şi jurnalistul Mihai Dragolea a fost bătut de circa 20 de indivizi într-o pădure de pe raza comunei Coşna, din judeţul Suceava, în timp ce filma un documentar internaţional despre tăierile ilegale de păduri din România. Alături de el se aflau realizatorul Radu Constantin Mocanu şi activistul de mediu Tiberiu Boşutar, care îi ajuta să identifice dovezile crimelor forestiere din Bucovina.

Atacul a fost sever, două dintre victime pierzându-şi cunoştinţa în drum spre Spitalul Municipal din Vatra Dornei, toţi cei trei având nevoie de îngrijiri medicale. Echipamentul şi toate înregistrările lui Dragolea au fost distruse. Detalii aici.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură