"Aveau topoare şi răngi!". Activist de mediu şi jurnalişti bătuţi crunt în timp ce documentau tăieri ilegale de păduri

foto
foto (Captura video)

Regizorul şi jurnalistul Mihai Dragolea, care filma un documentar internaţional despre tăierile ilegale de păduri din România, a fost bătut crunt de circa 20 de indivizi într-o pădure de pe raza comunei Coşna, din judeţul Suceava, informează Greenpeace. Alături de el se aflau realizatorul Radu Constantin Mocanu şi activistul de mediu Tiberiu Boşutar, care îi ajuta să identifice dovezile crimelor forestiere din Bucovina. Atacul a fost sever, două dintre victime pierzându-şi cunoştinţa în drum spre Spitalul Municipal din Vatra Dornei, iar toţi cei trei având nevoie de îngrijiri medicale.

Echipamentul şi toate înregistrările lui Dragolea au fost distruse.

Câţiva dintre atacatori au fost identificaţi şi duşi la Secţia 15 de Poliţie din Vatra Dornei. Avocaţii Greenpeace au intrat în legătură cu victimele conştiente şi le oferă asistenţă juridică de urgenţă.

"Cerem Inspectorului General al Poliţiei Române şi Inspectorului Şef al IPJ Suceava să se implice direct în soluţionarea acestui caz şi să urmărească ancheta până la finalizarea ei!", mai informează sursa citată.

Potrivit ZiardeSuceava, Boşutar a fost sesizat de un cetăţean din zona Dornelor asupra faptului că într-o pădure de pe raza comunei Coşna au fost marcaţi ilegal mai mulţi arbori care urmau să fie tăiaţi şi exploataţi. Activistul s-a deplasat la Coşna, alături de Dragolea şi Mocanu şi cel ce l-a sesizat, iar în timp ce filmau prin pădure au fost atacaţi de către un grup de indivizi înarmaţi cu bâte şi topoare.

„Reclamantul”, cunoscând probabil pădurea, a reuşit să o rupă la fugă, însă Boşutar şi unul dintre cameramanii săi au fost bătuţi, iar un aparat de filmat a fost distrus.

Tiberiu Boşustar a declarat, de pe targa din salvare, pentru News Bucovina că cei ce l-au atacat aveau răngi şi topoare.

"Sunt atacat şi bătut de sistem. (...) Am fost în teren cu un cameraman, chemat de un localnic. (...) Au venit zeci, aproape toţi aveau topoare şi răngi. (...) Au spart echipamentele toate. Unul dintre jurnalişti nu ştiu cum îl cheamă... Noroc că de la pumni unul a căzut într-o râpă, a reuşit să fugă şi să sune la 112.", a declarat Boşutar.

Întrebat cine l-a bătut, Boşutar a spus că cei care l-au bătut sunt silvicultori, inclusiv un inginer şi un responsabil, dar că îi e frică să dea nume, pentru că bătăuşii l-au ameninţat că îi agresează familia.

"(Unul dintre cei ce m-a bătut n.r.) a spus la Poliţie că atunci când dau cu ochii de Boşutar îl leg de maşină şi îl trag până rămâne doar piciorul. Probabil că cei de la Poliţia Vatra Dornei ştiu despre cine este vorba". Nu reclam un pădurar, reclam un sistem întreg (...) Nu doar că m-au bătut, m-au dezbrăcat în fundul gol să mă duc aşa acasă", a declarat activistul.

Boşutar a mai declarat că ce i s-a întâmplat lui nu e un caz izolat, ci e vorba de sistemul care îi călcă pe oameni pe cap.

De altfel, şi activistul Daniel Bodnar, care încerca să stopeze tăierile ilegale de păduri din Suceava, a fost agresat.

Vă invităm să urmăriţi şi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne