Polonia nu va mai primi pe moment refugiaţi după atacurile din Bruxelles

Guvernul polonez a declarat că nu mai doreşte să primească cei 7.000 de refugiaţi, în privinţa cărora au căzut de acord predecesorii liberali în 2015. Este prima ţară din UE care a anunţat o astfel de măsură până acum, dar poate nu va fi şi ultima.
Premierul polonez Beata Szydlo. (Captură Foto)
Andrei Popescu
24.03.2016

Polonia convenise să accepte 400 de refugiaţi în acest an, iar restul până la totalul de 7.000 în următorii 3 ani. Primii refugiaţi ar fi trebui să sosească în Polonia la sfârşitul acestei luni sau începutul lunii aprilie.

“După ceea ce s-a întâmplat în Bruxelles, nu este posibil în acest moment să spunem că suntem de acord cu acceptarea vreunui număr de imigranţi”, a susţinut premierul Beata Szydlo postului de televiziune Superstacja.

Republica Cehă, Ungaria, România şi Slovacia au votat împotriva acordului din 2015 privind redistribuirea refugiaţilor, în timp ce Polonia adoptase o poziţie favorabilă sub guvernul precedent condus de Platforma Civică.

La o conferinţă de presă susţinută miercuri în Varşovia, premierul Szydlo - care face parte din partidul de aripă dreapta Lege şi Justiţie (PiS) ce a câştigat alegerile în octombrie 2015 - l-a criticat pe cancelarul german Angela Merkel pentru invitarea imigranţilor în Europa.

“Această atitudine iresponsabilă a dus la problemele pe care le avem astăzi”, a precizat Szydlo, conform Deutsche Welle.

Pawel Soloch, consilierul prezidenţial pentru probleme de securitate, a avertizat de asemenea în privinţa creşterii numărului de refugiaţi ce ajung în Europa. “Haideţi să fim atenţi ca 10.000 să nu se transforme în 100.000”, a declarat el pentru postul de televiziune TVN24.

Purtătorul de cuvânt al premierului polonez, Rafal Bochenek, a declarat jurnaliştilor că guvernul “nu poate permite ca evenimentele din vestul Europei să aibă loc în Polonia”.

După atacurile de marţi din Bruxelles, Szydlo a declarat: “Regret că trebuie să spun faptul că UE nu învaţă din ceea ce se întâmplă”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor