Acordul privind împrumutul de 200 de milioane de euro de la Federaţia Rusă, ratificat cu votul a 56 de deputaţi PSRM şi PD

Parlamentul R. Moldova (parlament.md)
Maria Maevschi
23.04.2020

Parlamentul de la Chişinău a votat, în ambele lecturi, în cadrul şedinţei de joi, 23 aprilie, Acordul privind contractarea creditului rusesc, în valoare de 200 milioane de euro după ce prim-ministrul, Ion Chicu, a prezentat în plen proiectul Acordului şi a răspuns la întrebările parlamentarilor.

Întrucât anterior s-a discutat despre instituţia statului în contul căreia vor fi transferaţi banii, prim-ministrul a precizat că „banii vor veni pe contul Băncii Naţionale şi nu pe alte conturi, cum încearcă unii să vehiculeze. Nu citiţi printre rânduri, pentru că printre rânduri este foarte alb. Creditul se oferă în condiţiile în care nu există datorii faţă de Federaţia Rusă. Pentru creditele de stat acordate sau creditele acordate de bănci, sunt angajamente doar financiare, nu e vorba de mărfuri, gaze sau altceva”.

Potrivit UNIMEDIA, Chicu a specificat că Moldova mai are un credit de la Federaţia Rusă, de 30 de milioane de euro, cu o rată mult mai mare de 2%: „Noi ne achităm obligaţiunile, nu e cazul să facem interpretări sau speculaţii”, a menţionat premierul moldovean.

În contextul întrebării primite de la deputatul PAS Dumitru Alaiba privind punerea „pe umerii statului a unor împrumuturi private, aşa cum prevede Acordul, şi totul doar cu o simplă coordonare?”, Chicu a specificat că „este vorba despre credite acordate de bănci ruseşti cu acordul părţii Moldovei, şi menţionez că acest acord va fi exclusiv cu implicarea Parlamentului. Dacă acest acord nu va exista, nu vor exista aceste angajamente”.

Pe de altă parte, deputatul PAS Sergiu Litvinenco l-a contrazis pe prim-ministrul specificând că „acest acord poate fi folosit de partea rusă cum vor ei. Poate fi o semnătură a unui preşedinte, ministru sau ambasador. Acordul prevede acest lucru, pentru că este vag. Chiar dacă noi nu vom fi de acord, Federaţia Rusă ne va prezenta nota de plată. Şi unde mergem noi să soluţionăm aceste divergenţe? Se prevede că orice neînţelegere se soluţionează doar prin negocieri, ceea ce este foarte riscant. Ruşii nu vor lua în considerare ce spunem noi”.

Astfel, după epuizarea tuturor întrebărilor şi citirea tuturor discursurilor, ţinând cont de avizul prezentat de Comisia economie, buget şi finanţe şi votarea amendamentului înaintat de Dumitru Diacov, care prevede că Guvernul moldovean acordă dreptul companiilor autohtone să obţină credite de la creditorii ruşi numai în baza unei hotărâri a Parlamentului R.Moldova, Acordul privind împrumutul de 200 de milioane de euro de la Federaţia Rusă a fost ratificat, în două lecturi cu votul a 56 de deputaţi socialişti şi democraţi, în timp ce opoziţia scanda „Ruşine!”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor