Rusia şi Siria neagă atacarea unui spital din oraşul Alep

Damascul şi Moscova au negat acuzaţiile opoziţiei siriene care au declarat că forţele aeriene siriene şi ruseşti au atacat spitalul al-Qudos din oraşul Alep, în care au murit câteva zeci de persoane.
Spitalul operat de MSF în oraşul Alep după ce a fost lovit de un atac aerian în noaptea de 27 spre 28 aprilie 2016. (Captură Foto)
Andrei Popescu
29.04.2016

“Avem 30 de cadavre: 22 identificate şi altele 8 ale căror nume încă nu sunt cunoscute”, a declarat joi Abdel Rahman, un membru al organizaţiei nonguvernamentale pentru apărare civilă Căştile Albe, agenţiei de ştiri DPA.

Rahman a declarat că numărul victimelor este aşteptat să crească pe măsură ce tot mai multe trupuri sunt recuperate de sub dărâmăturile spitalului al-Qudos în cartierul al-Sukari al oraşului Alep.

Printre victime s-au aflat trei copii şi un pediatru, a raportat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, o organizaţie cu sediul în Marea Britanie.

Şeful misiunii siriene a Crucii Roşii (ICRC) a declarat că atacul asupra spitalului este inacceptabil, adăugând că, “din nefericire, nu este pentru prima dată când au fost lovite serviciile medicale”.

ICRC a raportat că stocul de ajutoare alimentare şi medicale se va termina în curând şi a avertizat că o intensificare a luptelor va duce la imposibilitatea reaprovizionării.

Oraşul a căpătat deja o faimă sinistră: peste jumătate dintre cei 200 de civili ucişi în ultima săptămână au fost din oraşul Alep.

Acuzaţii şi contra acuzaţii

Opoziţia siriană a acuzat regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi Rusia că a desfăşurat atacul aerian asupra spitalului din Alep.

Totuşi, guvernul sirian a negat acuzaţiile. La rândul ei, Rusia a declarat că avioanele sale de luptă nu au fost implicate în atac. “Conform informaţiilor noastre, în seara de 27 aprilie, pentru prima dată după o pauză îndelungată, un avion al aşa zisei coaliţii împotriva Statului Islamic a zburat deasupra oraşului Alep”, a susţinut joi Ministerul rus al Apărării într-o declaraţie.

Secretarul de stat american John Kerry a cerut Moscovei să îşi preseze aliatul să adere la acordul încheiat recent pentru încetarea ostilităţilor.

“În timp ce încercăm să ne dăm seama ce s-a întâmplat în cazul acestui atac, se pare că a fost o lovitură deliberată asupra unei unităţi medicale”, a declarat joi Kerry, adăugând că regimul lui Assad a mai atacat anterior astfel de unităţi medicale.

“Rusia are o responsabilitate urgentă de a presa regimul [lui Assad] pentru a-şi respecta angajamentele prevăzute de UNSCR 2254, care include în special oprirea atacurilor asupra civililor, unităţilor medicale şi a echipelor care răspund la urgenţe, şi pentru a respecta în totalitate acordul de încetare a ostilităţilor”, a adăugat Kerry.

Tranziţie politică distantă

Miercuri, delegatul ONU în Siria, Staffan De Mistura, a declarat că cea de-a treia rundă de discuţii privind pacea siriană – care are loc în Geneva – a înregistrat progrese în ciuda problemelor recente. Negocierile au început din nou în urmă cu două săptămâni, în aceeaşi zi în care regimul Assad a organizat alegeri pentru Parlament.

La acea vreme, Mistura a susţinut că speră că discuţiile vor permite liderilor opoziţiei şi reprezentanţilor regimului Assad să stabilească o tranziţie politică în Siria. Totuşi, noile violenţe din Siria au dus la suspendarea negocierilor, liderii opoziţiei acuzând guvernul lui Assad că atacă civilii în timp ce reprezentanţii săi din Geneva participă la discuţiile pentru pace.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor