Vietnam: Partidul Comunist restricţionează Internetul

(photos.com)

În Vietnam a fost aprobată o lege controversată care cere utilizatorilor de Internet să discute politică pe Net. Decretul 72, intrat în vigoare duminică, cere ca blogurile şi reţelele sociale să nu fie utilizate pentru a transmite ştiri, ci numai informaţii personale.

În plus, legea cere companiilor străine de internet care operează în Vietnam să aibă cel puţin un server în ţară. Decretul a fost criticat de ntreprinderile care operează pe internet şi de grupurile pentru drepturile omului.

Vietnamul este o ţară comunistă condusă de un partid totalitar. Autorităţile păstrează un control strict asupra mass-mediei. Toate ziarele naţionale şi posturile de televiziune sunt administrate de stat.

Spaţiul cibernetic a fost recent transformat într-o platformă importantă pentru disidenţii vietnamezi. Acest curent "rebel" - considerat de autorităţi ca fiind periculos pentru un sistem comunist totalitar în care libertatea gândirii este o ameninţare gravă - a făcut ca în ultimul an zeci de activişti, inclusiv bloggeri, să fie condamnaţi pentru activităţi subversive „împotriva statului".

Potrivit statisticilor oficiale, o treime din populaţia din ţara asiatică utilizează internetul. Cei aproximativ 12 milioane de vietnamezi pe Facebook, şi creşterea dramatică a popularităţii reţelelor sociale au determinat guvernul vietnamez să controleze toate comunicările care trec prin reţea.

Noua lege prevede ca reţelele Twitter şi Facebook să fie utilizate doar „pentru a furniza şi a schimba informaţii cu caracter personal". În acelaşi timp interzice expres publicarea online a materialelor care „se opun" guvernului vietnamez sau care „compromit securitatea naţională".

Organizaţia Reporterii fără Frontiere, cu sediul în Paris, care promovează libertatea presei în întreaga lume, au declarat că legea va „priva permanent oamenii din Vietnam de informaţiile independente, care în mod normal circulă în blog-uri deschise şi forumuri". Grupul plasează Vietnamul pe poziţia 172 - din 179 - în clasamentul mondial referitor la restricţiile privind libertatea presei.

Coaliţia de Internet în Asia, un grup care reprezintă companii precum Google şi Facebook la nivel continental, sunt convinşi că măsura "frânează inovaţia şi descurajează firmele care operează în Vietnam".

„Aşchia nu sare departe de copac”

Un fenomen asemănător are loc în China. Conform unui proaspăt document pus în circulaţie există şapte idei "subversive" care ar ameninţa societatea chineză. Cel puţin asta crede Partidul Comunist Chinez şi liderul său, Xi Jinping, care a emis o notă secretă membrilor PCC - aşa numitul „Document Nr. 9” - şi care enumeră şapte pericole în acest sens. Primul este "democraţia constituţională", apoi „valorile universale” în domeniul drepturilor omului, independenţa mass-media şi participarea la societatea civilă, "liberalismul economic necontrolat" şi "critica nihilistă referitoare la trecutul PCC".

Documentul susţine, de asemenea, că forţele occidentale "ostile" Chinei şi dizidenţii încearcă să se infiltreze în mod constant în "sfera ideologică". Memoriul a „scăpat” în afara ţării şi a fost raportat de New York Times.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe