Turcia preia “controlul total” asupra enclavei Afrin din Siria

Soldaţi turci
Soldaţi turci (Gokhan Sahin/Getty Images)

Forţele kurde au alungat luptătorii kurzi YPG din enclava siriană Afrin, la o săptămână după ce au capturat principalul oraş al acesteia. Armata turcă caută acum mine pentru a putea permite rezidenţilor să revină în zonă.

Armata turcă şi aliaţii rebeli sirieni au preluat “controlul total” asupra enclavei siriene Afrin din nordul Siriei, a afirmat sâmbătă mass media turcă de stat.

Duminica trecută, forţele susţinute de Turcia au capturat principalul oraş al regiunii Afrin, care are acelaşi nume, fără să se confrunte cu o rezistenţă prea mare din partea forţelor kurde YPG (Unităţile de Apărare a Poporului Kurd).

Agenţia turcă de ştiri Anadolu a raportat că armata turcă se află acum în procesul detectării şi înlăturării minelor şi explozibililor pentru ca rezidenţii să se poată întoarce în Afrin.

În luna ianuarie, Turcia a lansat o ofensivă terestră şi aeriană împotriva YPG, care a controlat Afrin. Ankara consideră YPG un grup terorist şi o extensie a Partidului Muncitorilor din Kurdistan, grup interzis de guvernul turc şi care doreşte să obţină independenţa în interiorul graniţelor Turciei. În acelaşi timp, YPG este o parte integrală a luptei conduse de SUA împotriva grupului jihadist Statul Islamic.

Ca urmare a ofensivei, peste 200.000 de rezidenţi şis-au părăsirt locuinţele, potrivit oficialilor kurzi sirieni şi a mass mediei de stat siriene, determinând Uniunea Europeană şi SUA să publice declaraţii de “îngrijorare” privind situaţia umanitară din zonă.

Turcia a susţinut că îşi va extinde ofensiva împotriva YPG în est, dincolo de Afrin, şi chiar în nordul Irakului, o regiune pe care Ankara o descrie ca fiind un “coridor pentru terorism”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe