ACL va picheta sediul Avocatului Poporului, în semn de protest faţă de ordonanţa traseismului politic

Pichet organizat de ACL în faţa sediului Avocatului Poporului împotriva adoptării ordonanţei privind migraţia aleşilor locali
Pichet organizat de ACL în faţa sediului Avocatului Poporului împotriva adoptării ordonanţei privind migraţia aleşilor locali (Eugen Horoiu / Epoch Times)

Alianţa Creştin-Liberală (ACL) va picheta zilnic, începând de luni, sediul Avocatului Poporului, în semn de protest faţă de adoptarea Ordonanţei privind migraţia aleşilor locali.

"Alianţa Creştin-Liberală va picheta zilnic sediul Avocatului Poporului, din strada Eugeniu Carada nr. 3, sector 3, Bucureşti, începând de luni, 8 septembrie a.c., în intervalul orar 10.00 – 13.00. ACL protestează astfel împotriva adoptării O.U.G. nr.55./2014 privind migraţia aleşilor locali", se arată într-un anunţ citat de Mediafax.

OUG care le pemite aleşilor locali ca, timp de 45 de zile, să-şi schimbe partidul sau să devină independenţi, fără să îşi piardă mandatul, a fost publicată pe 2 septembrie, în Monitorul Oficial. În urma publicării actului legislativ, o serie de primari şi-au anunţat deja plecarea din partidele din care făceau parte pentru a se alătura altor formaţiuni, cel mai notabil exemplu fiind cel al primarului de Galaţi. Totodată, în Consiliul General al Municipiului Bucureşti, ACL şi-a pierdut majoritatea, o serie de consilieri trecând de partea PSD.

În prezent, proiectul legii de aprobare a OUG a ajuns la Senat, prima Cameră sesizată pentru dezbaterea actului normativ. După votul în plenul Senatului, actul normativ va fi transmis Camerei Deputaţilor, ca for decizional. Ordonanţa de urgenţă se consideră intrată în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

O delegaţie de parlamentari PNL a depus joi, la Avocatul Poporului, sesizarea pentru contestarea la Curtea Constituţională a ordonanţei de urgenţă privind migraţia aleşilor locali. Liberalii au avertizat că, dacă până luni Ciorbea nu va da curs demersului lor, vor începe pichetarea sediului instituţiei.

În replică, Avocatul Poporului a declarat joi că va răspunde solicitării PNL privind contestarea la Curtea Constituţională a ordonanţei privind migraţia aleşilor locali "în cel mai scurt timp cu putinţă", însă în analiza actului normativ nu contează lungimea documentului, ci aspectele invocate.