"Aceşti pescuitori în ape tulburi împing tragedia în grotesc" - Stanomir, după ce Simion i-a jurat din nou credinţă lui Georgescu

Politologii Ioan Stanomir şi Cristian Preda au criticat dur, într-o emisiune Digi24, declaraţiile recente de loialitate faţă de Călin Georgescu venite din partea liderului AUR George Simion. Cei doi avertizează că apropierea de personaje cu simpatii legionare, precum Georgescu, riscă să compromită grav poziţionarea partidului pe scena politică şi să readucă în discursul public simboluri şi figuri legate de o perioadă întunecată din istoria României.
Jurnalist: Loialitate declarată lui Călin Georgescu. Sunt oamenii care fac parte din conducerea AUR şi înţeleg că s-au reunit undeva în Deltă.
Ioan Stanomir: Loialitate. Sigur, există în viaţă un sentiment al saţietăţii. Cred că este suficient. De aproape un an de zile ne chinuim în această ţară să ducem şi noi la bun sfârşit nişte procese electorale. Cu chiu, cu vai, iertaţi-mă expresia neacademică, am reuşit şi noi să alegem un preşedinte. Acum ne declarăm loialitatea faţă de cineva pe care era să-l alegem în decembrie anul trecut. Loialitatea faţă de cine? Ce funcţie are domnul Georgescu? Domnul Simion condamnă partidul pe care îl conduce la o stare de automarginalizare. Îl condamnă, practic, la auto-excluderea din peisajul politic. Şi se expune unui risc, pentru că sunt personalităţi care nu vor ezita să-i vâneze din parlamentarii care nu sunt atât de loiali: domnul Claudiu Târziu, domnul George Becali, domnul Victor Ponta.
Iar această loialitate faţă de Călin Georgescu... Domnul Călin Georgescu, repet, este un personaj care ar trebui să fie subiect fie de romane de mistere, fie de teze de doctorat – cum un fost securist a putut să ajungă, pe fundalul degradării generale a politicii din România, să exprime speranţa unei părţi a compatrioţilor noştri. Este o imensă tragedie. Iar aceşti pescuitori în ape tulburi împing tragedia în grotesc, alături de Călin Georgescu. Unde? În Tulcea? Unde? Ce să facă? O să meargă să pescuiască? Ce o să facă? Şi ce îi oferă cetăţeanului acestei ţări? Turul doi înapoi?
Cristian Preda: Să nu uităm totuşi că domnul Călin Georgescu, de ieri alaltăieri, a reînceput să facă elogiul mişcării legionare. Asta după ce controlul judiciar i-a interzis în mod explicit asta.
Deci, George Simion, după ce Georgescu se reapucă de oda criminalilor politici din perioada interbelică, spune că suntem loiali acestei crime. Eu aş comunica mai bine cu grupul conservator. Şi sunt convins că domnul Claudiu Târziu, care cred că a început să înţeleagă mecanismele din Parlamentul European, va discuta la grupul conservatorilor şi reformiştilor europeni, care nu sunt oameni nici cu Rusia şi nu sunt nici adepţii crimei politice. Sunt şi acolo excepţii, dar conservatorii europeni sunt oameni ai moderaţiei, nu sunt foarte entuziaşti în privinţa Uniunii Europene, dar nu sunt entuziaşti în privinţa lui Corneliu Zelea Codreanu. Deci, distanţa între Corneliu Zelea Codreanu şi spiritul conservatorilor europeni e distanţa de la cer la pământ. Deci, trebuie să ne uităm totuşi ce se întâmplă.
Mă aştept la fermitate şi de la Ministerul de Interne şi de la Ministerul Justiţiei. Nu mai pot fi trecute cu vederea asemenea derapaje. Există legi de mulţi ani în România care interzic cultul criminalilor politici. Că e vorba de legionari, că e vorba de alţi oameni care au fost asociaţi cu guvernări care au ucis români. Şi aici trebuie să nu mai putem să închidem ochii.
Ioan Stanomir: Domnul Călin Georgescu, în Prime Time, a citat Corneliu Zelea Codreanu. Alături a fost Simion, care a aprobat. Este ceva de o gravitate excepţională. Iar în privinţa alegerilor anticipate, să ne imaginăm cum ar arăta un program politic fidel tricolorului, care este compromis, domnul Călin Georgescu şi deasupra, undeva aşa plutind, Corneliu Zelea Codreanu. Mie îmi aduce aminte de cum arăta România în septembrie 1940, când era la un prim nivel Horia Sima, alături de Ion Antonescu şi pe fundal Corneliu Zelea Codreanu.
Dacă vrem să ne întoarcem la acele momente teribile, care au însemnat asasinarea lui Nicolae Iorga, asasinarea lui Virgil Madgearu, pogromul împotriva compatrioţilor evrei, dacă vrem acest lucru, să ne declarăm loialitatea faţă de... că m-a întrebat cineva pe stradă ce am eu cu Călin Georgescu. Asta am. Nu este firesc ca în România anului 2025 să reciţi pentru legionari. Nu este firesc, nu este admisibil.