Abecedare ”Albinuţa” pentru copiii diasporei moldoveneşti

Guvernul R. Moldova ar încuraja copiii din diasporă să înveţe limba ţării de origine a părinţilor lor.
Abecedarul ”Albinuţa” (gov.md)
Ştefan Sârbu
08.08.2017

Guvernul de la Chişinău a expediat, prin intermediul Biroului relaţii cu diaspora, 500 de abecedare „Albinuţa”, semnate de Grigore Vieru, copiilor cetăţenilor Republicii Moldova născuţi peste hotarele ţării.

Cărţile destinate copiilor de vârstă preşcolară urmează să fie distribuite prin intermediul misiunilor diplomatice, care perfectează actele de cetăţenie a Republicii Moldova. În acest mod, autorităţile de la Chişinău ar încuraja copiii din diasporă să înveţe limba ţării de origine a părinţilor lor şi astfel să dezvolte legături emoţionale cu Republica Moldova.

În acest sens, Prim-ministrul Pavel Filip a transmis pe semnul de carte un mesaj pentru preşcolari: „Dragă copile, învaţă carte şi vei avea parte de o viaţă mai bună, perseverează pe calea cunoştinţelor, astfel ca Republica Moldova, ţara părinţilor tăi şi a ta, să fie mândră de tine!”.

Cărţile au fost expediate în 30 de ţări, cel mai mare număr de exemplare fiind livrate în Rusia, Italia, Ucraina, Canada, Franţa, Portugalia, România, Spania, SUA şi Kazahstan.

În context, menţionăm că în perioada 18-20 august curent, Biroul Relaţii cu Diaspora (BRD) organizează Zilele Diasporei în Republica Moldova. Pe parcursul acestor zile vor fi desfăşurate mai multe activităţi, printre care: Ziua uşilor deschise pentru diasporă la Guvern, seminare tematice şi consultări cu diaspora etc.

Potrivit Guvernului de la Chişinău discuţiile din cadrul seminarelor tematice urmează să fie axate pe programe economice şi oportunităţi de promovare a revenirii şi reintegrării durabile a migranţilor, turismul nostalgic, consultări privind Strategia Naţională de Dezvoltare Moldova 2030, bune practici de implicare a diasporei în dezvoltarea localităţilor de baştină din Moldova: mecanisme şi instrumente disponibile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor