A reînceput distribuirea cardurilor europene de sănătate

Pacienţii pot intra în posesia cardurilor europene de sănătate, a căror tipărire şi distribuire a reînceput, după cum a anunţat conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).
. (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
13.03.2013

Pacienţii pot intra în posesia cardurilor europene de sănătate, a căror tipărire şi distribuire a reînceput, după cum a anunţat conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Persoanele asigurate primesc cardul gratuit şi îl pot folosi numai pe teritoriul statelor membre UE.

"După aderarea României la Uniunea Europeană aveţi dreptul de a primi cardul european de asigurări sociale de sănătate (CEASS). Acest card vă va permite să primiţi asistenţă medicală necesară în timpul şederii dumneavoastră temporare în orice ţară a Uniunii Europene. Toate persoanele asigurate în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România, aflate în şedere temporară pe teritoriul unui stat membru din motive turistice, profesionale sau pentru studii, pot utiliza cardul european de asigurări de sănătate eliberat de instituţia competentă din România (casa de asigurări de sănătate în evidenţele căreia se află înscris asiguratul)", se arată într-un comunicat al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Cardurile pot fi utilizate timp de şase luni de la data emiterii şi, pe baza lor, pacienţii au dreptul să primească îngrijiri medicale de imediată necesitate, fără a fi nevoiţi să achite contravaloarea acestora. Beneficiarii cardurilor nu le pot folosi pentru a primi tratament într-o altă ţară a UE, dacă nu doresc să li se acorde asistenţă medicală în ţara de origine.

Dacă beneficiarii merg pe teritoriul unui stat membru UE fără să solicite eliberarea unui card european sau dacă acesta a fost pierdut, a fost furat sau sunt invocate alte motive asemănătoare, iar în timpul acestei deplasări starea de sănătate necesită asistenţă medicală, ei pot solicita un certificat provizoriu de înlocuire de la casa de asigurări de sănătate unde sunt luaţi în evidenţă sau pot suporta contravaloarea asistenţei medicale, urmând ca la întoarcerea în statul de asigurare să recupereze sumele plătite, prin intermediul formularului E126.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor