Proiectul de reorganizare a caselor de asigurări de sănătate nu a fost supus dezbaterii publice

Modul în care vor fi reorganizate casele de asigurări de sănătate şi direcţiile de sănătate publică judeţene nu este cunoscut deocamdată la nivelul Guvernului şi nici nu a fost supus dezbaterii publice, a atras atenţia marţi consilierul guvernamental Vasile Cepoi. Declaraţia lui vine după ce ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, a anunţat că vor fi desfiinţate casele de asigurări de sănătate.
Bolnavi în paturi la spital (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
12.03.2013

Modul în care vor fi reorganizate casele de asigurări de sănătate şi direcţiile de sănătate publică judeţene nu este cunoscut deocamdată la nivelul Guvernului şi nici nu a fost supus dezbaterii publice, a atras atenţia marţi consilierul guvernamental Vasile Cepoi. Declaraţia lui vine după ce ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat că vor fi desfiinţate casele de asigurări de sănătate.

Proiectul respectiv se află deocamdată la Ministerul Sănătăţii, iar Guvernul aşteaptă să-l primească.

"Nu am detalii despre modul de reorganizare a reţelei de asigurări de sănătate şi a direcţiilor de sănătate publică. Aşteptăm să vedem care va fi propunerea concretă. Deocamdată, proiectul este la nivelul Ministerului Sănătăţii, nu a fost prezentat în Guvern şi nu există niciun proiect supus dezbaterii publice, aşa că nu am detalii despre acest fapt. Privesc implementarea acestui sistem cu interes", a declarat Cepoi.

Consilierul guvernamental a precizat că sistemul sanitar ar putea funcţiona cu alt tip de instituţii care să preia atribuţiile celor desfiinţate.

"Nu ştiu dacă este birocraţie în aceste case judeţene, mă depăşeşte, nu am făcut un astfel de studiu. Nu ştiu dacă poate fi privită ca o regionalizare, care ar fi variantele care ar putea fi implementate. Eu am avut un alt punct de vedere, nu ştiu să vă spun", a precizat Vasile Cepoi.

Pentru a face economii la bugetul ministerului, casele judeţene de asigurări de sănătate vor fi desfiinţate, a anunţat marţi ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, care a mai declarat că vor fi înfiinţate instituţii regionale în acest domeniu şi astfel va fi făcută o economie importantă la buget, prin disponibilizarea unor funcţionari.

Oficialul a subliniat necesitatea unor schimbări majore în minister, întrucât aceste case judeţene ”înghit” în prezent circa 325 de milioane de lei. În urma aplicării acestui scenariu, peste 3.000 de angajaţi ai DSP şi ai caselor judeţene ar urma sa fie disponibilizaţi sau repartizaţi în alte funcţii.

Alt proiect controversat

Actualul ministru Nicolăescu a mai vorbit despre un proiect controversat anul trecut. Măsurile privind tăierea finanţării de la stat pentru spitalele private, anunţate în ianuarie de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, au fost criticate atunci de vicepremierul Liviu Dragnea, care a afirmat că declaraţia acestuia este neinspirată şi că măsurile nu au fost discutate în Guvern.

"Am văzut declaraţia domnului Nicolăescu legată de trecerea spitalelor în subordinea autorităţilor locale. Am avut o discuţie cu el, a rămas ca săptămâna asta să ne punem de acord. Nu cred că a fost foarte inspirată declaraţia. Nu s-au discutat aceste măsuri în şedinţa de Guvern. Ar fi bine pentru toţi miniştrii ca înainte să facă declaraţii despre intenţii majore ale ministerului pe care îl conduc să aibă o discuţie în Guvern sau măcar cu primul-ministru", a precizat Dragnea, citat de B1 TV.

Premierul Victor Ponta a precizat în ianuarie că a aflat despre discuţia legată de finanţarea spitalelor şi a afirmat că va fi luată o decizie politică, susţinând totodată că "toată lumea are drept la asistenţă medicală în sistemul public".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor